Smakosze.pl Przepisy Do kotletów mielonych dodaję te składniki. Danie zyskuje nowy smak, rodzina nie może się nachwalić
YouTube/@rezept_hub

Do kotletów mielonych dodaję te składniki. Danie zyskuje nowy smak, rodzina nie może się nachwalić

30 października 2023

Kotlety mielone są znakomitą propozycją na smaczny obiad. Robimy je w prosty sposób i nie zajmuje to dużo czasu. Ostatnio do mielonych dodaję składniki, które świetnie podkręcają smak tego dania. Rodzina zajada się mielonymi, aż im się uszy trzęsą.

Kotlety mielone na rodzinny obiad

Kotlety mielone to danie, które jest smaczne i lubiane. Każdy, kto gotuje obiady, ma swój sposób na mielone. Bułka moczona w mleku lub bułka tarta, czy inne dodatki to już zależy od inwencji kucharza. Jedno jest pewne, mielone zawsze wychodzą i cieszą się dużym powodzeniem.

Tak też jest w moim domu. Rodzina zawsze lubiła jeść kotlety mielone. Jednak odkąd dodaje te składniki do tego dania, to znika ono w mgnieniu oka. Polecam przepis na kotlety mielone z dodatkiem chrupiących warzyw.

Ta rozgrzewająca zupa z podpiekanej dyni wzmocni twoją odporność. Łatwe i zdrowe danie na jesienny dzień

Jak zrobić mielone z natką pietruszki, kapustą pekińską i marchewką?

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • natka pietruszki
  • 1 marchew
  • ½ kapusty pekińskiej
  • cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • 200 ml sosu pomidorowego
  • 100 g sera żółtego

Cebulę i czosnek podsmażamy na patelni. Marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach, a kapustę pekińską siekamy. Te warzywa dokładamy na patelnię i podsmażamy przez około 7 minut. Wszystko cały czas mieszamy.

Następnie składniki przekładamy do miski i dodajemy mięso mielone. Siekamy natkę pietruszki i dorzucamy do miski. Dosypujemy przyprawy i wszystko łączymy w jednolitą całość. Formujemy kotlety i podsmażamy na patelni na złoty kolor.

krojenie kapusty pekińskiej.jpg
Canva / Jinli Guo

Mielone zapiekane w aromatycznym sosie, czyli pyszny obiad

Następnie kotlety mielone zalewamy sosem pomidorowym i układamy w naczyniu żaroodpornym. Na wierzch kładziemy starty ser i naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut . Po tym czasie danie jest już gotowe do podania.

Do tak zrobionych kotletów mielonych pasują ziemniaki i ulubione surówki. Kotlety są mięciutki i soczyste. Wszystkie smaki idealnie do siebie pasują. Tak zrobione kotlety będą cieszyć się dużym powodzeniem. Są niesamowicie smaczne i warto je przyrządzić. Pisaliśmy, jak zrobić mielone z cukinią. Podawaliśmy przepis na kotlety z dwoma rodzajami cebuli.

mielone
YouTube/@rezept_hub

Źródło: YouTube/@rezept_hub

To moja ulubiona surówka do obiadu. Zrobienie jej zajmuje 5 minut, sekret tkwi w 1 przyprawie
Ogromny sukces polskiego serowarstwa. Rodzime wyroby z prestiżowymi nagrodami, internauci nie kryją zachwytów
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy