Smakosze.pl Przepisy Do miski wrzucam 2 rodzaje mielonego mięsa. Takie kotlety mielone to raj w ustach
Fot. Shutterstock/YURENIA NATALLIA

Do miski wrzucam 2 rodzaje mielonego mięsa. Takie kotlety mielone to raj w ustach

3 października 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Kotlety mielone to ulubione danie twojej rodziny? Wypróbuj nowy przepis i przygotuj to tradycyjne danie z dodatkiem dwóch składników, które odmienią jego smak. Domownicy od razu zauważą różnicę i będą chcieli, abyś te najlepsze kotlety mielone przyrządzała znacznie częściej.

Kotlety mielone ulubionym daniem Polaków

Kotlety to ulubione danie Polaków. Tymi najpowszechniejszymi są przede wszystkim schabowe, jak i kotlety mielone . Właśnie te drugie trafiają na nasze stoły najczęściej. Ich delikatność i doskonały smak gwarantuje prawdziwą ucztę.

Tradycyjne kotlety mielone mogą smakować jeszcze lepiej. Okazuje się, że wystarczy dodać do nich dwa składniki, które możesz mieć w swojej kuchni. Czytaj dalej, a dowiesz się, o jakie składniki chodzi oraz poznasz łatwy w przygotowaniu przepis .

formowanie kotletów.jpg
Fot. Canva/Aleksei Isachenko photos
Nikt nie wierzy mi, gdy mówię, z czego robię te pączki. Znikają od razu

Kotlety mielone tylko z tymi dodatkami

Tradycyjne kotlety mielone przygotowuje się przede wszystkim z mięsa, cebuli, bułki i przypraw. My znaleźliśmy przepis na kotlety, do których dodaje się ząbki czosnku oraz majeranek. Te dwa składniki gwarantują zupełnie inny i lepszy smak. Koniecznie dodaj je do masy na mielone, a już nigdy nie przyrządzisz ich inaczej. Niezbędne produkty i ich proporcje znajdziesz na liście poniżej.

Składniki:

  • 250 g zmielonej karkówki
  • 250 g zmielonej szynki wieprzowej
  • 1 kajzerka
  • mleko
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ½ szklanki bułki tartej
  • olej

Przepis na najlepsze kotlety mielone

Kajzerkę namocz w mleku. Następnie przełóż mięso do miski i wbij jajko. Wsyp pieprz, sól oraz majeranek. Dodaj odciśniętą z nadmiaru mleka bułkę. Cebulę drobno posiekaj w kostkę i wsyp do miski. Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę.

Wszystkie składniki wymieszaj na jednolitą i gładką masę. Uformuj z niej małe kotlety i obtocz w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej i ułóż na niej kotlety. Smaż je z dwóch stron, do momentu zarumienienia na brązowy kolor. Gotowe kotlety mielone podawaj na obiad z ulubionymi dodatkami.

Sprawdź także

mielone.jpg
Fot. Canva/tgchan
Wytnij z kapusty głąb, zasyp solą i owiń folią. Żałuję, że wcześniej nie poznałem tej receptury
Zamówił zupę cebulową za 33 zł w restauracji Michela Morana. Po spróbowaniu wiedział wszystko
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy