Smakosze.pl Przepisy Dodaj do placków z cukinii zamiast mąki. Będą chrupiące i dużo lżejsze
Fot. Canva/JackF

Dodaj do placków z cukinii zamiast mąki. Będą chrupiące i dużo lżejsze

11 września 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Już nigdy nie wrócisz do swojego starego przepisu na placki z cukinii. Poznaj nowy sposób, a wyjdą idealne. Wszystko za sprawą tego, że zrobisz je bez dodatku mąki. W dalszej części artykułu znajdziesz przepis i dowiesz się co, zamiast mąki do placków należy dodać.

Placki z cukinii jeszcze nigdy nie były tak dobre

Sezon na cukinie wciąż trwa. Wie o tym każdy działkowiec, który uprawia to smaczne i cenne warzywo w swoim ogródku. Przygotować można z niego wiele smacznych dań , a nawet ciasto. Serca wszystkich skradły jednak placki z cukinii.

Nie ma się, co dziwić, ponieważ są naprawdę smaczne, a w dodatku łatwe w przygotowaniu, dzięki czemu przygotujesz szybki obiad dla całej rodziny. Jeżeli przygotujesz je z przepisu umieszczonego poniżej, będą o wiele bardziej chrupiące. Wszystkie szczegóły znajdują się poniżej.

cukinia.jpg
Fot. Canva/DebbiSmirnoff
Przy kasach samoobsługowych w Biedronce zawsze naciskam jeden przycisk. Tak oszczędzam pieniądze

Co zamiast mąki do placków?

Zanim poznasz przepis na placki z cukinii, musisz dowiedzieć się, jakie produkty będą ci potrzebne. Te placki nie zawierają ani grama mąki. Co, zamiast niej należy dodać? Okazuje się, że mąkę można zastąpić płatkami kukurydzianymi. Dzięki nim placki wyjdą chrupiące i lekkie. Oprócz warzywa i płatków potrzebne będą także produkty z listy umieszczonej poniżej. Sprawdź ją dokładnie, aby nie pominąć żadnego składnika.

Składniki:

  • 1 cukinia
  • 130 g płatków owsianych
  • 2 jajka
  • ½ łyżeczki curry
  • ½ łyżeczka granulowanego czosnku
  • olej
  • pieprz
  • sól

Przepis na placki z cukinii bez mąki

Przygotowanie rozpocznij od obrania cukinii ze skóry. Następnie zetrzyj je na dużych oczkach tarki i przełóż do miski. Wsyp sól i pozostaw warzywo na kilka minut, aby puściło soki. Cukinię odsącz z nadmiaru wody i przełóż do miski.

Wsyp płatki owsiane oraz wbij jajka. Wsyp pieprz, sól, a następnie wymieszaj składniki na jednolitą masę. Na patelni rozgrzej olej. Za pomocą łyżki nakładaj ciasto i formuj z niego placki. Smaż je z dwóch stron, do momentu zarumienienia na brązowy kolor. Odsączone z nadmiaru tłuszczu podawaj na obiad, a rodzina będzie zachwycona.

Sprawdź także, co możesz przygotować z mięsa po rosole oraz poznaj niezwykły patent z cebulą .

placki.jpg
Fot. Canva/JackF
Zawiń kapustę jak gołąbki i poupychaj w słoikach. Za ten przepis ktoś powinien dostać medal
Przenigdy nie jedz takiej dyni. Jest toksyczna
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy