Smakosze.pl Przepisy Dodałem do fasolowej i podałem na obiad. Nikt nie chce już słyszeć o tradycyjnej zupie
Fot. Canva/MSPhotographik

Dodałem do fasolowej i podałem na obiad. Nikt nie chce już słyszeć o tradycyjnej zupie

16 stycznia 2025
Autor tekstu: Kacper Jozopowicz

Wegetariańska zupa fasolowa z suszonymi pomidorami, pomidorami z puszki, tymiankiem i parmezanem to na pewno miła odmiana od tradycyjnej fasolowej. Idealna na obiad. Jest rozgrzewająca i sycąca, więc świetnie się również sprawdzi podczas zimowych wieczorów. Koniecznie sprawdź, jak ją zrobić.

Nowy pomysł na zupę fasolową

Zupa fasolowa z pewnością często gości na stołach w polskich domach. Jest bardzo popularna i dla wielu smaczna. Jednak jak wiadomo, miło się czasem oderwać od tradycyjnych potraw i spróbować czegoś troszkę innego, nowatorskiego . Fasolowa z dodatkiem pomidorów suszonych i parmezanu to zdecydowanie coś, czego trzeba spróbować.

Pomidory suszone i zwykłe
Fot. Canva
Weź garnek i połóż na patelni. Powód nie mieści się w głowie, ten patent to hit

Suszone pomidory i parmezan w zupie fasolowej

Aby zrobić nowatorską zupę fasolową , potrzebujemy następujących składników.

Składniki:

  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • 1 mały por
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy extra
  • 2 marchewki (300 g)
  • 4 średnie ziemniaki (500 g)
  • 4 kawałki suszonych pomidorów
  • 1/2 puszki (200 g) siekanych pomidorów
  • 1,5 litra bulionu
  • 2 puszki (800 g z zalewą) białej fasoli
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • szczypta chili
  • 50 g startego parmezanu lub grana padano
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Jak przygotować taką fasolową?

W pierwszej kolejności w dużym garnku rozgrzej masło i zeszklij na nim pokrojoną w kostkę cebulę.

Następnie odetnij zielone liście pora. Białą część przekrój wzdłuż na pół, a potem dokładnie opłucz . Pokrój ją w plasterki i wrzuć do garnka.

Dodaj obrany i cienko pokrojony czosnek, lekko posól i podsmażaj przez około dwie minuty , od czasu do czasu mieszając.

W kolejnym kroku obierz marchewkę i pokrój ją na cienkie plasterki, następnie dodaj do garnka. Wlej oliwę i podsmażaj przez minutę lub dwie .

Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki oraz posiekane suszone pomidory. Podsmażaj przez kolejne dwie minuty , a następnie wlej gorący bulion i dodaj pomidory z puszki. Całość zagotuj.

Oddziel jedną szklankę fasolki z puszki i zmiksuj ją na gładkie puree, następnie dodaj do zupy. Dodaj także pozostałą fasolę, a całość dopraw tymiankiem, chili, zmielonym pieprzem oraz solą i pieprzem do smaku.

W ostatnim kroku dodaj starty parmezan lub grana padano, zmniejsz ogień, przykryj garnek i gotuj zupę do momentu, aż warzywa będą miękkie, czyli około 25 minut . Przed podaniem posyp zupę świeżą natką pietruszki.

Starty parmezan i w kawałku
Fot. Canva

Sprawdź przepis na ciasto z bakaliami . Zobacz nowy pomysł na zagęszczenie gulaszu .

Ten szybki obiad z mięsem to hit w moim domu. Nie uwierzysz, w czym obtaczam mielone
Tani kolagen zrobisz z 3 składników. Idealny na stawy i zmarszczki
Obserwuj nas w
autor
Kacper Jozopowicz

Redaktor portalu Smakosze.pl. Jestem absolwentem Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie na kierunku Dziennikarstwo i komunikacja społeczna. Obecnie studiuję Produkcję medialną na studiach magisterskich. Piłka nożna to moja pasja, ale jestem również otwarty na inne dyscypliny sportowe. Bardzo lubię chodzić do teatru.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy