Smakosze.pl Przepisy Dodatek, który całkowicie zmienia smak mizerii
Canva

Dodatek, który całkowicie zmienia smak mizerii

4 czerwca 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Mizeria jest przedstawicielem przepisów, które wymagają szczególnej uwagi wobec pojedynczych składników. Ciężko bowiem przykryć smakowe niedoskonałości ogórków innymi produktami - dlatego warto rozglądać się za najlepszymi towarami, jakie są dostępne.

Szczególnie sporo pracy należy poświęcić na znalezienie dobrej kwaśnej śmietany. Producenci mogą pod przykrywką sprzedawać śmietanę, w której składzie nie ma jedynie mleka i żywych kultur bakterii. Dlatego czytanie etykiet powinno wejść w nawyk przed zakupami.

Mizeria z cebulą

Istotnym etapem przyrządzania mizerii jest odsączenie ogórka z nadmiaru wody. Jeśli pomija się ten krok, śmietana rozwadnia się i sos nie utrzymuje się plasterków ogórka. Najlepszą metodą jest posypanie pokrojonego ogórka solą i odstawienie go na 15 minut.

W tym czasie sól wyciągnie nadmiar wilgoci z warzywa, którą z łatwością odlejesz. Jeśli robisz mizerię z cebulą po raz pierwszy, nie przesadź z ilością cebuli. Ma ona bardzo intensywny smak, który może zaburzyć harmonie delikatnego ogórka i kwaśnej śmietany.

Nasz portal wypełniony jest informacjami, które mogą przypaść ci do gustu. Z tego artykułu dowiesz się, jak przygotować kotlety schabowe zupełnie inaczej niż tradycyjnie. W tym tekście zdradzamy ile pieniędzy, musiał zapłacić gość nadmorskiej restauracji za schab z ziemniakami i surówką.

Źródło: Arx0nt, Getty Images

Przepis na mizerię z cebulą

Składniki:

  • 2 ogórki szklarniowe

  • 1 cebula

  • pęczek koperku

  • 200 ml kwaśnej śmietany 18 %

  • sól

  • pieprz

  • cukier

Zacznij od umycia ogórków i obrania ich. Nie jest to etap obowiązkowy, więc jeśli zależy czy na substancjach odżywczych spod skórki, zostaw ją. Pokrój ogórki w cienkie plasterki - świetnie sprawdza się w tym celu mandolina lub tarka o odpowiednich ostrzach.

Umieść plasterki w misce, posyp je solą i przemieszaj. Odstaw miseczkę na 15 minut. Następnie odlej zebrany sok na dnie miski. Cebulę obierz z łupin i pokrój w jak najdrobniejszą kosteczkę. Dodaj ją do ogórków.

Koperek umyj pod bieżącą wodą i również drobno posiekaj. Dodaj koperek do ogórków. Do śmietany wsyp odrobinę cukru i piepr zu. Wymieszaj całość i zalej sosem zawartość miski. Przemieszaj mizerię i podawaj. Smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kulinarnapolska.org

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy