Dolej do biszkoptu 4 łyżki oleju. Odpłaci się nie tylko lepszym smakiem
Biszkopt z dodatkiem oleju zachwyca nie tylko smakiem. Tak przygotowane ciasto nie opada po upieczeniu i długo zachowuje świeżość. Po ostudzeniu stworzysz z niego wyśmienity deser dla całej rodziny. Wystarczy, że przełożysz biszkopt kremem, bitą śmietaną czy dżemem.
Biszkopt z olejem jest nie tylko wilgotny i puszysty. Dodatek tłuszczu sprawia, że delikatne ciasto nie pęka, nie kruszy się i nie opada podczas pieczenia. Biszkopt po upieczeniu zostaw na kilka minut w piekarniku. Uchyl jedynie drzwiczki, żeby ciasto powoli zaczęło się studzić.
Po kilku minutach wyjmij blachę z kuchenki i odstaw biszkopt do całkowitego ostygnięcia. Dopiero wtedy wyjmij ciasto z blachy i przekrój na 2-3 blaty. Do masy na biszkopt dodaj również łyżkę cukru z wanilią, będzie o wiele smaczniejszy.
Żeby biszkopt wyszedł idealnie, zawsze przesiej mąkę i dodawaj ją pod sam koniec. Mąkę mieszaj drewnianą łyżką do momentu, kiedy nie będzie grudek, a na cieście zaczną tworzyć się pęcherzyki powietrza. To znak, że wszystkie składniki dobrze się połączyły i ciasto jest gotowe do pieczenia.
Przepis na biszkopt z olejem
Składniki:
-
3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
-
2 łyżki mąki ziemniaczanej
-
4 jajka
-
1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
-
łyżka cukru z wanilią
-
4 łyżki oleju rzepakowego
-
łyżeczka proszku do pieczenia
-
szczypta soli
Jak przygotować wilgotny i puszysty biszkopt? Wychodzi za każdym razem
Białka oddziel od żółtek. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiej z proszkiem do pieczenia. Białka ubij z odrobiną soli na sztywną pianę. Następnie dodawaj po 1 łyżce cukru, cały czas ubijając.
Dodaj żółtka, olej i miksuj na wolnych obrotach, aż masa będzie jednolita. Do masy dodawaj po łyżce mąki i mieszaj łyżką, aż wszystkie składniki dobrze się połączą i na powierzchni utworzą się pęcherzyki powietrza.
Masę przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piecz około 35 minut.
Pieczesz kruche ciasto? Sprawdź, kiedy najlepiej się za nie zabrać . Upiecz również wyśmienite ciasto miksowane z orzechami . Prosty deser zrobisz w kilka minut.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Już nigdy nie kupisz go w sklepie. W 30 minut zrobisz własny ser. Wystarczą 2 składniki
-
Zapomnij o zwykłych faworkach. Jest 100 razy lepszy patent. W roli głównej ziemniaki
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama