Smakosze.pl Przepisy Dolej do biszkoptu 4 łyżki oleju. Odpłaci się nie tylko lepszym smakiem
canva/Ira Taskova

Dolej do biszkoptu 4 łyżki oleju. Odpłaci się nie tylko lepszym smakiem

18 stycznia 2023
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Biszkopt z dodatkiem oleju zachwyca nie tylko smakiem. Tak przygotowane ciasto nie opada po upieczeniu i długo zachowuje świeżość. Po ostudzeniu stworzysz z niego wyśmienity deser dla całej rodziny. Wystarczy, że przełożysz biszkopt kremem, bitą śmietaną czy dżemem.

Biszkopt z olejem jest nie tylko wilgotny i puszysty. Dodatek tłuszczu sprawia, że delikatne ciasto nie pęka, nie kruszy się i nie opada podczas pieczenia. Biszkopt po upieczeniu zostaw na kilka minut w piekarniku. Uchyl jedynie drzwiczki, żeby ciasto powoli zaczęło się studzić.

Po kilku minutach wyjmij blachę z kuchenki i odstaw biszkopt do całkowitego ostygnięcia. Dopiero wtedy wyjmij ciasto z blachy i przekrój na 2-3 blaty. Do masy na biszkopt dodaj również łyżkę cukru z wanilią, będzie o wiele smaczniejszy.

Żeby biszkopt wyszedł idealnie, zawsze przesiej mąkę i dodawaj ją pod sam koniec. Mąkę mieszaj drewnianą łyżką do momentu, kiedy nie będzie grudek, a na cieście zaczną tworzyć się pęcherzyki powietrza. To znak, że wszystkie składniki dobrze się połączyły i ciasto jest gotowe do pieczenia.

Przepis na biszkopt z olejem

Składniki:

  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 4 jajka

  • 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków

  • łyżka cukru z wanilią

  • 4 łyżki oleju rzepakowego

  • łyżeczka proszku do pieczenia

  • szczypta soli

Jak przygotować wilgotny i puszysty biszkopt? Wychodzi za każdym razem

Białka oddziel od żółtek. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiej z proszkiem do pieczenia. Białka ubij z odrobiną soli na sztywną pianę. Następnie dodawaj po 1 łyżce cukru, cały czas ubijając.

Dodaj żółtka, olej i miksuj na wolnych obrotach, aż masa będzie jednolita. Do masy dodawaj po łyżce mąki i mieszaj łyżką, aż wszystkie składniki dobrze się połączą i na powierzchni utworzą się pęcherzyki powietrza.

Masę przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piecz około 35 minut.

Pieczesz kruche ciasto? Sprawdź, kiedy najlepiej się za nie zabrać . Upiecz również wyśmienite ciasto miksowane z orzechami . Prosty deser zrobisz w kilka minut.

biszkopt
canva/studionobra

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy