Smakosze.pl

pixabay.com

Domowy budyń kokosowy - szybki deser lub dodatek do ciast

7 Maja 2021

Autor tekstu:

Dzięciołowska Marcelina

Udostępnij:

Domowy budyń kokosowy to wspaniały pomysł na szybki deser, gdy nachodzi ochota na coś słodkiego. Możesz go przygotować samodzielnie w swojej kuchni. Budyń możesz także wykorzystać jako dodatek do ciast! Jak przygotować pyszny domowy budyń kokosowy?

Domowy budyń kokosowy - składniki

  • 1/3 szklanki cukru,

  • 1/4 szklanki mąki/skrobi ziemniaczanej lub mąki z tapioki,

  • od 3 do 5 żółtek,

  • 1 łyżka cukru wanilinowego,

  • wiórki kokosowe,

  • 500 ml mleka kokosowego (lub 400 ml mleka kokosowego i 100 ml wody lub zwykłego mleka.

Domowy budyń kokosowy - sposób przygotowania 

Do rondelka dodajemy cukier, mąkę ziemniaczaną, cukier wanilinowy i żółtka, mieszamy całość. Stopniowo dodajemy mleko kokosowe i wodę lub zwykłe mleko jednocześnie przez cały czas dokładnie mieszając.

Rondelek umieszczamy na ogniu i podgrzewamy mieszając do momentu, aż składniki się rozpuszczą i powstanie z nich gładka masa. Nadal cały czas podgrzewamy aż masa stanie się gęsta, zagotować (mieszając łyżką lub rózgą, aby uniknąć powstawania grudek).

Pod koniec dodaj wiórki kokosowe do całości lub posyp do dekoracji na wierzchu.

Podobne artykuły

Przepisy

Wyjątkowy przepis na kultową babkę ziemniaczaną

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na tłuczone ziemniaki z dodatkiem sera

Czytaj więcej >
jak upiec bezę?

Przepisy

Jak upiec bezę, by była chrupiąca?

Czytaj więcej >

Przepisy

Lekki chłodnik ogórkowy do zrobienia w kwadrans

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak usmażyć kurczaka, by pozostał wyjątkowo soczysty?

Czytaj więcej >

Przepisy

Pyszna i prosta sałatka z ziemniaków i ogórków kiszonych

Czytaj więcej >