Smakosze.pl

pixabay.com

Domowy budyń kokosowy - szybki deser lub dodatek do ciast

5 Czerwca 2021

Autor tekstu:

Dzięciołowska Marcelina

Udostępnij:

Domowy budyń kokosowy to wspaniały pomysł na szybki deser, gdy nachodzi ochota na coś słodkiego. Możesz go przygotować samodzielnie w swojej kuchni. Budyń możesz także wykorzystać jako dodatek do ciast! Jak przygotować pyszny domowy budyń kokosowy?

Domowy budyń kokosowy - składniki

  • 1/3 szklanki cukru,

  • 1/4 szklanki mąki/skrobi ziemniaczanej lub mąki z tapioki,

  • od 3 do 5 żółtek,

  • 1 łyżka cukru wanilinowego,

  • wiórki kokosowe,

  • 500 ml mleka kokosowego (lub 400 ml mleka kokosowego i 100 ml wody lub zwykłego mleka.

Domowy budyń kokosowy - sposób przygotowania 

Do rondelka dodajemy cukier, mąkę ziemniaczaną, cukier wanilinowy i żółtka, mieszamy całość. Stopniowo dodajemy mleko kokosowe i wodę lub zwykłe mleko jednocześnie przez cały czas dokładnie mieszając.

Rondelek umieszczamy na ogniu i podgrzewamy mieszając do momentu, aż składniki się rozpuszczą i powstanie z nich gładka masa. Nadal cały czas podgrzewamy aż masa stanie się gęsta, zagotować (mieszając łyżką lub rózgą, aby uniknąć powstawania grudek).

Pod koniec dodaj wiórki kokosowe do całości lub posyp do dekoracji na wierzchu.

Dzięciołowska MarcelinaAutor

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

gruszki w słodkim syropie

Przepisy

Gruszki w syropie do słoików. Doskonałe na przekąskę, do mięs i słodkości

Czytaj więcej >
szarlotka

Przepisy

Prosta i szybka szarlotka. Uwielbiane, klasyczne ciasto z jabłkami

Czytaj więcej >
kluski ziemniaków

Przepisy

Przepis na doskonałe kluski ziemniaczane. Wielka konkurencja dla kopytek i śląskich

Czytaj więcej >

Przepisy

Kotlety schabowe inaczej. Pyszny farsz dodaje im smaku i soczystości

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na rozpływające się w ustach ciasto bez pieczenia. Słynne tiramisu zrobisz dosłownie w kwadrans

Czytaj więcej >
Naleśniki mistrza Roux są aksamitne i puszyste

Przepisy

Aksamitne i puszyste naleśniki mistrza Roux. Mała zmiana, a efekt zdumiewający

Czytaj więcej >