Smakosze.pl

pixabay.com

Domowy budyń kokosowy - szybki deser lub dodatek do ciast

7 Maja 2021

Autor tekstu:

Dzięciołowska Marcelina

Udostępnij:

Domowy budyń kokosowy to wspaniały pomysł na szybki deser, gdy nachodzi ochota na coś słodkiego. Możesz go przygotować samodzielnie w swojej kuchni. Budyń możesz także wykorzystać jako dodatek do ciast! Jak przygotować pyszny domowy budyń kokosowy?

Domowy budyń kokosowy - składniki

  • 1/3 szklanki cukru,

  • 1/4 szklanki mąki/skrobi ziemniaczanej lub mąki z tapioki,

  • od 3 do 5 żółtek,

  • 1 łyżka cukru wanilinowego,

  • wiórki kokosowe,

  • 500 ml mleka kokosowego (lub 400 ml mleka kokosowego i 100 ml wody lub zwykłego mleka.

Domowy budyń kokosowy - sposób przygotowania 

Do rondelka dodajemy cukier, mąkę ziemniaczaną, cukier wanilinowy i żółtka, mieszamy całość. Stopniowo dodajemy mleko kokosowe i wodę lub zwykłe mleko jednocześnie przez cały czas dokładnie mieszając.

Rondelek umieszczamy na ogniu i podgrzewamy mieszając do momentu, aż składniki się rozpuszczą i powstanie z nich gładka masa. Nadal cały czas podgrzewamy aż masa stanie się gęsta, zagotować (mieszając łyżką lub rózgą, aby uniknąć powstawania grudek).

Pod koniec dodaj wiórki kokosowe do całości lub posyp do dekoracji na wierzchu.

Dzięciołowska MarcelinaAutor

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Delikatne ciasto rafaello

Czytaj więcej >

Przepisy

Idealna na jesień, sycąca fasolka po bretońsku z mięsem mielonym

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis Kuronia na cudowne kotlety mielone z pieczarkami

Czytaj więcej >
Ciasto drożdżowe

Przepisy

Przepis na puszyste i wilgotne ciasto drożdżowe

Czytaj więcej >
Grochówka od Kuronia

Przepisy

Sycąca i rozgrzewająca grochówka od Jakuba Kuronia

Czytaj więcej >
schabowy na patelni

Przepisy

Soczyste kotlety schabowe w maślankowej panierce

Czytaj więcej >