Dosyp jedną łyżeczkę do ciasta na kluski śląskie. Będą mięciutkie i puszyste
Kluski śląskie mogą być jeszcze lepsze. Wystarczy do ciasta dosypać jeden składnik, a będą idealnie puszyste. Z nim kluski dosłownie rozpływają się w ustach. Tylko nieliczni wiedzą o tym dodatku.
Kluski śląskie mogą być jeszcze lepsze
Kluski śląskie pomimo tego, że oryginalnie pochodzą ze śląska, podbiły podniebienia wszystkich Polaków. Nie ma się co dziwić, bo w połączeniu z mięsnym sosem i dobrą surówką, tworzą doskonały danie na obiad .
Nie każdy jednak wie, że można je ulepszyć. Wystarczy dodać jeden składnik, który sprawi, że będą odpowiednio miękkie i puszyste. Poznasz go w dalszej części artykułu. To także tam znajdują się pozostałe wskazówki, dzięki którym za każdym razem wyjdą doskonałe.
Nie może zabraknąć tego składnika
Składnik, który musisz wsypać do ciasta na kluski śląskie, na pewno masz w swojej kuchni. Aby kluski były mięciutkie i puszyste musisz wsypać do nich łyżeczkę proszku do pieczenia . Wymieszaj go z pozostałymi składnikami na ciasto, a będą idealne. Aby były jeszcze lepsze dodaj także żółtko i odrobinę miękkiego masła. To połączenie gwarantuje odpowiednią konsystencję klusek.
Nie zapomnij jeszcze o tych zasadach
Przy robieniu klusek śląskich na obiad nie możesz zapomnieć także o innych zasadach. Pamiętaj, aby używać odpowiedniej odmiany ziemniaków. Niektóre zawierają więcej skrobi, a inne mniej. Do klusek najlepiej sprawdzą się te z jej największą zawartością, w tym wypadku będą to odmiany typu C .
Idealne kluski śląskie wyjdą doskonałe tylko przy odpowiedniej proporcji ziemniaków i skrobi. Zasada mówi, aby ziemniaki przełożyć garnka, ubić je, a następnie podzielić na cztery części. Jedną z nich wybierz i w to miejsce wsyp skrobię. Wtedy dodaj pozostałe składniki, wymieszaj i gotowe. Z tymi radami zrobisz doskonałe ciasto na kluski śląskie. Sprawdź przepis Okrasy na zupę koperkową oraz poznaj przepis na doskonały deser z truskawek i bezy .