Smakosze.pl Porady Dosyp jedną łyżeczkę do ciasta na kluski śląskie. Będą mięciutkie i puszyste
Fot. Canva/robert6666

Dosyp jedną łyżeczkę do ciasta na kluski śląskie. Będą mięciutkie i puszyste

11 maja 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Kluski śląskie mogą być jeszcze lepsze. Wystarczy do ciasta dosypać jeden składnik, a będą idealnie puszyste. Z nim kluski dosłownie rozpływają się w ustach. Tylko nieliczni wiedzą o tym dodatku.

Kluski śląskie mogą być jeszcze lepsze

Kluski śląskie pomimo tego, że oryginalnie pochodzą ze śląska, podbiły podniebienia wszystkich Polaków. Nie ma się co dziwić, bo w połączeniu z mięsnym sosem i dobrą surówką, tworzą doskonały danie na obiad .

Nie każdy jednak wie, że można je ulepszyć. Wystarczy dodać jeden składnik, który sprawi, że będą odpowiednio miękkie i puszyste. Poznasz go w dalszej części artykułu. To także tam znajdują się pozostałe wskazówki, dzięki którym za każdym razem wyjdą doskonałe.

rozbijanie ziemnaików.jpg
Fot. Canva/Jannissimo
Ostatnio to moja ulubiona zupa. Z nią szybko schudniesz i najesz się do syta

Nie może zabraknąć tego składnika

Składnik, który musisz wsypać do ciasta na kluski śląskie, na pewno masz w swojej kuchni. Aby kluski były mięciutkie i puszyste musisz wsypać do nich łyżeczkę proszku do pieczenia . Wymieszaj go z pozostałymi składnikami na ciasto, a będą idealne. Aby były jeszcze lepsze dodaj także żółtko i odrobinę miękkiego masła. To połączenie gwarantuje odpowiednią konsystencję klusek.

Nie zapomnij jeszcze o tych zasadach

Przy robieniu klusek śląskich na obiad nie możesz zapomnieć także o innych zasadach. Pamiętaj, aby używać odpowiedniej odmiany ziemniaków. Niektóre zawierają więcej skrobi, a inne mniej. Do klusek najlepiej sprawdzą się te z jej największą zawartością, w tym wypadku będą to odmiany typu C .

Idealne kluski śląskie wyjdą doskonałe tylko przy odpowiedniej proporcji ziemniaków i skrobi. Zasada mówi, aby ziemniaki przełożyć garnka, ubić je, a następnie podzielić na cztery części. Jedną z nich wybierz i w to miejsce wsyp skrobię. Wtedy dodaj pozostałe składniki, wymieszaj i gotowe. Z tymi radami zrobisz doskonałe ciasto na kluski śląskie. Sprawdź przepis Okrasy na zupę koperkową oraz poznaj przepis na doskonały deser z truskawek i bezy .

klu ski śląskie.jpg
Fot. Canva/Jakub Norberciak
Kawa nie była tak droga od 40 lat. Ma być jeszcze gorzej, eksperci ostrzegają
Młode ziemniaki, młoda kapusta i chwila pracy. Strzelczyk pokazał swój patent na wiosenny obiad
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy