Smakosze.pl

Shutterstock

Duszona gęsia pierś z kurkami. Łatwe i efektowne danie znanego szefa kuchni

6 Listopada 2023

Autor tekstu:

Redakcja smakosze.pl

Redakcja smakosze.pl włączyła się w akcję Gęsina na świętego Marcina organizowaną przez Slow Food Polska. Codziennie, aż do św. Marcina, czyli 11 listopada, publikujemy jeden przepis na gęś autorstwa najlepszych polskich szefów kuchni. Warto coś wybrać.

Gęsi dostępne wszędzie

Od niedawna nie trzeba już szukać gęsi, nie trzeba też kupować jej w całości. Gęsie porcje – piersi, nogi, skrzydełka, dostępne są na tackach nawet w wielkich sieciach handlowych. Nie są drogie a gęsina to mięso zdrowe i smaczne, pozwalające na przygotowanie niebanalnego dania. 

Gęś: polska klasyka

Polski oddział światowego ruchu Slow Food, dbającego o jakość jedzenia, od 14 lat namawia Polaków do jedzenia gęsi – naszego narodowego drobiu. Do akcji włączyli się najlepsi polscy kucharze proponując własne przepisy na gęsinę

gęsina.jpg

Duszona gęsia pierś z kurkami

Przepis przygotował Marcin Budynek z Tawerny Fisza Concept w Augustowie

Składniki:

  • 1 pierś gęsia – około 400 g
  • 200 ml białego wina wytrawnego 
  • 400 g marchwi 
  • 100 g kurek 
  • 50 g szalotek 
  • 5 g czosnku 
  • tymianek
  • szałwia
  • masło klarowane do smażenia
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Pierś gęsi nacinamy od strony skóry, a następnie nacieramy przyprawami. Smażymy po 4 min z każdej strony na maśle klarowanym, zaczynając od strony skóry. Podlewamy połową wina i dusimy pod przykryciem około 20 minut.

Marchew gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem masła przez 25 minut. Wodę odlewamy a marchew miksujemy doprawiając solą, pieprzem i świeżym tymiankiem.

Oczyszczone kurki smażymy na suchej patelni, następnie dodajemy sklarowane masło, szalotkę pociętą w kostkę i plasterki czosnku. Podlewamy winem i doprawiamy solą, pieprzem i szałwią.

Plastry gęsi układamy na purée marchwiowym i posypujemy duszonymi w winie kurkami.

gęsina 1.jpg

Materiał promocyjny we współpracy z Slow Food Polska i gesina.pl

Tagi:

mięsoKurkiPrzepis

Podobne artykuły

Produkty

Najlepsza zupa na zimę. Ani ogórkowa, ani grochówka. Wybraliśmy 7 ulubionych
Czytaj więcej >

Produkty

Zupa rumfordzka. Kiedyś była sensacją, dziś mało kto ją pamięta. Najlepsza zupa na ciężkie czasy
Czytaj więcej >

Produkty

Co się wyprawia w Biedronce tuż przed zamknięciem? Klienci nie wiedzieli, nagranie ujawnia prawdę
Czytaj więcej >

Produkty

Ruszyło z samego rana w Biedronce. Tylko teraz hitowy robot kuchenny w rewelacyjnej cenie
Czytaj więcej >

Produkty

Zaczął rozglądać się po półkach z produktami w Biedronce i nagrywać. Mocno skomentował to, co ujrzał
Czytaj więcej >

Produkty

Sok pomarańczowy będzie produktem luksusowym? Niepokojące doniesienia, nikt się nie spodziewał
Czytaj więcej >
Redakcja smakosze.pl

Redakcja smakosze.pl każdego dnia serwuje najlepsze przepisy na potrawy rozpływające się w ustach. Codziennie dostarczamy też najpikantniejsze plotki ze świata kulinarnego showbiznesu.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Produkty

Produkty

Emilia Maciejewska-Latosińska

Najbardziej niedoceniane na świecie polskie jedzenie? Właśnie ogłoszono, co nim jest
Czytaj więcej >
Produkty

Aleksandra Proch

Sprawdziłam ile zapłacimy za sałatkę jarzynową na święta. Ceny warzyw nie zostawiają złudzeń, będzie drogo
Czytaj więcej >
Produkty

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Kupił bigos na jarmarku bożonarodzeniowym, ta cena to przegięcie. „Tandeta, nie nadaje się do jedzenia”
Czytaj więcej >
Produkty

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Nie mógł uwierzyć oczom, aż włączył kamerę w Biedronce. Po tym, co pokazał Polacy ruszą tłumnie na zakupy?
Czytaj więcej >
Produkty

Aleksandra Proch

Niebotyczna cena za 5 wigilijnych pierogów u Magdy Gessler. Za sałatkę jarzynową trzeba zapłacić krocie
Czytaj więcej >
Produkty

Redakcja smakosze.pl

Już 2 i 3 grudnia w Warszawie odbędą się Targ Świąteczny, Targi Biżuterii i Dodatków oraz Festiwal Pierogów Świata!
Czytaj więcej >
Produkty

Emilia Maciejewska-Latosińska

Najbardziej niedoceniane na świecie polskie jedzenie? Właśnie ogłoszono, co nim jest
Czytaj więcej >
Produkty

Aleksandra Proch

Sprawdziłam ile zapłacimy za sałatkę jarzynową na święta. Ceny warzyw nie zostawiają złudzeń, będzie drogo
Czytaj więcej >
Produkty

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Kupił bigos na jarmarku bożonarodzeniowym, ta cena to przegięcie. „Tandeta, nie nadaje się do jedzenia”
Czytaj więcej >
Produkty

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Nie mógł uwierzyć oczom, aż włączył kamerę w Biedronce. Po tym, co pokazał Polacy ruszą tłumnie na zakupy?
Czytaj więcej >
Produkty

Aleksandra Proch

Niebotyczna cena za 5 wigilijnych pierogów u Magdy Gessler. Za sałatkę jarzynową trzeba zapłacić krocie
Czytaj więcej >
Produkty

Redakcja smakosze.pl

Już 2 i 3 grudnia w Warszawie odbędą się Targ Świąteczny, Targi Biżuterii i Dodatków oraz Festiwal Pierogów Świata!
Czytaj więcej >