Smakosze.pl Przepisy Ekspresowa pizza z patelni bez drożdży. Sekretem są 2 łyżeczki ważnego składnika
canva/arfo

Ekspresowa pizza z patelni bez drożdży. Sekretem są 2 łyżeczki ważnego składnika

3 czerwca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Jeśli jesteście wielbicielami pizzy, powiemy wam, jak zrobić ją najszybciej. Poznajcie przepis na ekspresową pizzę z patelni bez dodatku drożdży. Dodajemy do niej proszek do pieczenia, więc nie potrzebuje czasu na wyrastanie, a ciasto mimo to jest puszyste i lekkie. Dzięki temu włoską ucztę możecie przygotować dosłownie w pół godziny.

Pizza to potrawa lubiana na całym świecie. Największym powodzeniem cieszy się wśród dzieci i młodzieży, ale wiele dorosłych też coraz bardziej się do niej przekonuje. Trudno się dziwić, z kilku prostych składników można bowiem wyczarować coś naprawdę pysznego. A smak całej potrawy określają użyte dodatki. Łatwo więc dopasować je do własnych upodobań.

Jak zrobić ekspresową pizzę z patelni?

Składniki na ciasto:

  • 20 dag mąki pszennej

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • ok. 1/2 szklanki letniej wody

  • 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie pizzy z patelni

Składniki ciasta umieść w misce, dokładnie wyrób malakserem lub mikserem. Odstaw na 5 minut, by odpoczęło.

Ciasto podziel na 2 części. Każdą dość cienko rozwałkuj, podsypując lekko mąką. Patelnię posmaruj oliwą. Połóż na niej ciasto.

Podgrzewaj patelnię z ciastem na średniej mocy, aż pizza zrumieni się od spodu. Wtedy obróć ją na drugą stronę.

Wierzch ciasta posmaruj sosem pomidorowym, obłóż ulubionymi dodatkami, posyp startą mozzarellą. Patelnię przykryj i smaż pizzę ok. 3-4 minuty na średnim ogniu.

Wskazówki:

  • Sos do pizzy zrobisz, mieszając ok. 1/2 szklanki przecieru pomidorowego z łyżką oliwy z oliwek, odrobiną oregano, soli i pieprzu.

  • Na wierzchu pizzy ułóż swoje ulubione dodatki, np. szynkę, pepperoni, pokrojone pieczarki, paprykę. Wierzch posyp startą mozzarellą.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na klasyczne ciasto do pizzy , a także na sos czosnkowy .

pizza z patelni
pizza z patelni

Źródło zdjęcia: canva/artbyPixel

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: blendman

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy