Smakosze.pl
domowa pizza

canva/Proformabooks

Sprawdzony przepis na najlepszą domową pizzę. Pokochają ją cała rodzina

26 Maja 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Poznajcie sprawdzony przepis na najlepszą domową pizzę. Dzięki niemu z prostych składników wyczarujecie prawdziwy, włoski przebój. Bez wychodzenia do pizzerii czy zamawiania gotowca. Nasza pizza będzie o niebo lepsza od mrożonej i dorówna smakiem tej z dobrych knajp.

Pizza swą karierę we Włoszech rozpoczynała jako jedzenie ubogich. Robiło się ją bowiem z prostych składników, które były w każdym domu pod ręką. Do zrobienia ciasta wystarczyła mąka, drożdże i oliwa. Na wierzchu lądowały zaś pomidory i ser.

Tomasz Strzelczyk, danie z patelni

Niesamowity przepis Strzelczyka na „patelnię rolnika”. Pokocha ją każdy

CZYTAJ DALEJ

Dziś skład pizzy jest w zasadzie ten sam, jednak można ją nazwać kultowym daniem. Młodzież na całym świecie nie wyobraża sobie tygodnia bez pizzy, a i starsi nie mają nic przeciwko zjedzeniu kawałka wytrawnego ciasta z pysznym obłożeniem.

Pizzę oferują pizzerie, wiele restauracji i knajp. Można się na nią wybrać do lokalu lub zamówić z dowozem do domu. Niektórzy sięgają zaś po pizzę mrożoną. Jednak danie to możecie przygotować domowym sposobem i to za grosze.

Przepis na pyszną domową pizzę

Składniki:

  • 50 dag mąki pszennej np. typ 500

  • 3 dag świeżych drożdży lub pół opakowania suszonych

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 łyżeczka cukru

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • ok. 300 ml ciepłej wody

na sos:

  • 3/4 szklanki przecieru pomidorowego

  • 2 łyżki keczupu

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

  • oregano

  • sól, pieprz

do obłożenia:

  • 15 dag szynki w plasterkach lub 10 dag salami

  • 3 pieczarki

  • 15-20 dag sera mozzarella

Przygotowanie domowej pizzy

Na ciasto mąkę wsyp do miski, dodaj sól. Świeże drożdże rozmieszaj z cukrem i łyżką mąki w połowie ciepłej wody (suszone drożdże po prostu wsyp do mąki). Dodaj do mąki razem z oliwą z oliwek.

Dodając pozostałą ciepłą wodę, zagnieć gładkie i elastyczne ciasto drożdżowe. Nie powinno być zbyt rzadkie, lecz sprężyste.

Z ciasta uformuj kulę, oprósz ją mąką, przykryj ściereczką lub miską, pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Na sos na patelni lekko podgrzej oliwę, przesmaż na niej przepuszczony przez praskę czosnek. Dodaj go do przecieru pomidorowego. Wymieszaj z keczupem, dopraw do smaku solą, pieprzem i oregano.

Wyrośnięte ciasto podziel na 2-3 części. Każdą dość cienko rozwałkuj na prostokątny lub okrągły placek. Ułóż go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasto posmaruj przygotowanym sosem, obłóż kawałkami szynki i plasterkami pieczarek. Posyp startą mozzarellą.

Pizzę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220-230 st. C i piecz ją ok. 10 minut na ogrzewaniu od dołu, a potem jeszcze ok. 5 minut z ogrzewaniem góra-dół lub termoobieg.

Wskazówka:

Na pizzy możecie też położyć oliwki, kukurydzę z puszki, paski papryki czy pokrojoną w krążki cebulę. Wszystko zależy od waszych upodobań.


Na naszej stronie znajdziesz też przepis na pizzę ze szpinakiem, a także na pizzę pełnoziarnistą.

ciasto na pizzę

ciasto na pizzę

Źródło zdjęcia: canva/bit245

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

policzki wołowe

Przepisy

Bijące rekordy popularności duszone policzki wołowe. Sekretem jest burgundowy płyn

Czytaj więcej >
Ewa Wachowicz, ciasto zebra

Przepisy

Receptura na kultowe ciasto "zebra" Ewy Wachowicz. Prawdziwy hit z dawnych lat

Czytaj więcej >
Magda Gessler, zupa ogórkowa

Przepisy

Najlepsza zupa ogórkowa według Magdy Gessler. Przepis mistrzów

Czytaj więcej >
chrupiąca wątróbka

Przepisy

Doskonała wątróbka w chrupiącej panierce. 1 kęs i już nigdy nie zapomnisz jej smaku

Czytaj więcej >
chrupiący kurczak

Przepisy

Kurczak rodem z KFC. Domowa wersja jest tańsza, smaczniejsza i bardziej chrupiąca

Czytaj więcej >
kluski śląskie

Przepisy

Niebywały patent na kolorowe kluski śląskie. Porażający efekt jest zasługą 1 produktu

Czytaj więcej >