Smakosze.pl

canva/Proformabooks

Sprawdzony przepis na najlepszą domową pizzę. Pokochają ją cała rodzina

26 Maja 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Poznajcie sprawdzony przepis na najlepszą domową pizzę. Dzięki niemu z prostych składników wyczarujecie prawdziwy, włoski przebój. Bez wychodzenia do pizzerii czy zamawiania gotowca. Nasza pizza będzie o niebo lepsza od mrożonej i dorówna smakiem tej z dobrych knajp.

Pizza swą karierę we Włoszech rozpoczynała jako jedzenie ubogich. Robiło się ją bowiem z prostych składników, które były w każdym domu pod ręką. Do zrobienia ciasta wystarczyła mąka, drożdże i oliwa. Na wierzchu lądowały zaś pomidory i ser.

Dziś skład pizzy jest w zasadzie ten sam, jednak można ją nazwać kultowym daniem. Młodzież na całym świecie nie wyobraża sobie tygodnia bez pizzy, a i starsi nie mają nic przeciwko zjedzeniu kawałka wytrawnego ciasta z pysznym obłożeniem.

Pizzę oferują pizzerie, wiele restauracji i knajp. Można się na nią wybrać do lokalu lub zamówić z dowozem do domu. Niektórzy sięgają zaś po pizzę mrożoną. Jednak danie to możecie przygotować domowym sposobem i to za grosze.

Przepis na pyszną domową pizzę

Składniki:

  • 50 dag mąki pszennej np. typ 500

  • 3 dag świeżych drożdży lub pół opakowania suszonych

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 łyżeczka cukru

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • ok. 300 ml ciepłej wody

na sos:

  • 3/4 szklanki przecieru pomidorowego

  • 2 łyżki keczupu

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

  • oregano

  • sól, pieprz

do obłożenia:

  • 15 dag szynki w plasterkach lub 10 dag salami

  • 3 pieczarki

  • 15-20 dag sera mozzarella

Przygotowanie domowej pizzy

Na ciasto mąkę wsyp do miski, dodaj sól. Świeże drożdże rozmieszaj z cukrem i łyżką mąki w połowie ciepłej wody (suszone drożdże po prostu wsyp do mąki). Dodaj do mąki razem z oliwą z oliwek.

Dodając pozostałą ciepłą wodę, zagnieć gładkie i elastyczne ciasto drożdżowe. Nie powinno być zbyt rzadkie, lecz sprężyste.

Z ciasta uformuj kulę, oprósz ją mąką, przykryj ściereczką lub miską, pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Na sos na patelni lekko podgrzej oliwę, przesmaż na niej przepuszczony przez praskę czosnek. Dodaj go do przecieru pomidorowego. Wymieszaj z keczupem, dopraw do smaku solą, pieprzem i oregano. Wyrośnięte ciasto podziel na 2-3 części. Każdą dość cienko rozwałkuj na prostokątny lub okrągły placek. Ułóż go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasto posmaruj przygotowanym sosem, obłóż kawałkami szynki i plasterkami pieczarek. Posyp startą mozzarellą. Pizzę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220-230 st. C i piecz ją ok. 10 minut na ogrzewaniu od dołu, a potem jeszcze ok. 5 minut z ogrzewaniem góra-dół lub termoobieg.

Wskazówka:

Na pizzy możecie też położyć oliwki, kukurydzę z puszki, paski papryki czy pokrojoną w krążki cebulę. Wszystko zależy od waszych upodobań. Na naszej stronie znajdziesz też przepis na pizzę ze szpinakiem , a także na pizzę pełnoziarnistą .

ciasto na pizzę
ciasto na pizzę

Źródło zdjęcia: canva/bit245

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Biorę groszek konserwowy i wrzucam go do garnka. Po 20 minutach mam genialną, sycącą zupę
Czytaj więcej >

Przepisy

Nikt mi nie wierzy, że to najzwyklejsze ziemniaki. Ktokolwiek ich spróbuje, od razu prosi o przepis
Czytaj więcej >

Przepisy

Wydrąż cebulę i wlej do niej jajko. W mig zyskasz idealne danie zarówno na obiad, jak i na kolację
Czytaj więcej >

Przepisy

Mieszam 3 składniki i gotuję we wrzątku. Te błyskawiczne kluski uwielbia cała moja rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Ugotuj makaron i dodaj do niego jajka. Robię to na obiad, gdy brakuje mi czasu i pomysłów
Czytaj więcej >

Przepisy

Od lat nie kupuję kajzerek w sklepie. Najlepsze bułki robię w domu, wychodzą lepiej niż z piekarni
Czytaj więcej >
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ziemniaki i owijam mięsem mielonym. Przy tym wszystkie kotlety mogą się schować
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż mandarynki na patelni i zalej ciastem. Rodzina ciągle prosi mnie o ten deser, robię go w chwilę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Przed smażeniem zawsze nacinam piersi z kurczaka w ten sposób. Po spróbowaniu nigdy nie zrobisz inaczej
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Karkówka od Strzelczyka jest grzechu warta, smakuje lepiej niż gyros. Nie uwierzysz, w czym ją marynuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To najprostsze ciasto ze śliwkami, jakie znam. Szybki poobiedni deser zrobisz bez miksera i bez ucierania
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gdy nie patrzyłam, syn dodał do sałatki tę przyprawę. Tak mi zasmakowało, że teraz używam jej zawsze
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ziemniaki i owijam mięsem mielonym. Przy tym wszystkie kotlety mogą się schować
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż mandarynki na patelni i zalej ciastem. Rodzina ciągle prosi mnie o ten deser, robię go w chwilę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Przed smażeniem zawsze nacinam piersi z kurczaka w ten sposób. Po spróbowaniu nigdy nie zrobisz inaczej
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Karkówka od Strzelczyka jest grzechu warta, smakuje lepiej niż gyros. Nie uwierzysz, w czym ją marynuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To najprostsze ciasto ze śliwkami, jakie znam. Szybki poobiedni deser zrobisz bez miksera i bez ucierania
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gdy nie patrzyłam, syn dodał do sałatki tę przyprawę. Tak mi zasmakowało, że teraz używam jej zawsze
Czytaj więcej >