Sprawdzony przepis na najlepszą domową pizzę. Pokochają ją cała rodzina
Poznajcie sprawdzony przepis na najlepszą domową pizzę. Dzięki niemu z prostych składników wyczarujecie prawdziwy, włoski przebój. Bez wychodzenia do pizzerii czy zamawiania gotowca. Nasza pizza będzie o niebo lepsza od mrożonej i dorówna smakiem tej z dobrych knajp.
Pizza swą karierę we Włoszech rozpoczynała jako jedzenie ubogich. Robiło się ją bowiem z prostych składników, które były w każdym domu pod ręką. Do zrobienia ciasta wystarczyła mąka, drożdże i oliwa. Na wierzchu lądowały zaś pomidory i ser.
Dziś skład pizzy jest w zasadzie ten sam, jednak można ją nazwać kultowym daniem. Młodzież na całym świecie nie wyobraża sobie tygodnia bez pizzy, a i starsi nie mają nic przeciwko zjedzeniu kawałka wytrawnego ciasta z pysznym obłożeniem.
Pizzę oferują pizzerie, wiele restauracji i knajp. Można się na nią wybrać do lokalu lub zamówić z dowozem do domu. Niektórzy sięgają zaś po pizzę mrożoną. Jednak danie to możecie przygotować domowym sposobem i to za grosze.
Przepis na pyszną domową pizzę
Składniki:
50 dag mąki pszennej np. typ 500
3 dag świeżych drożdży lub pół opakowania suszonych
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy z oliwek
ok. 300 ml ciepłej wody
na sos:
3/4 szklanki przecieru pomidorowego
2 łyżki keczupu
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
oregano
sól, pieprz
do obłożenia:
15 dag szynki w plasterkach lub 10 dag salami
3 pieczarki
15-20 dag sera mozzarella
Przygotowanie domowej pizzy
Na ciasto mąkę wsyp do miski, dodaj sól. Świeże drożdże rozmieszaj z cukrem i łyżką mąki w połowie ciepłej wody (suszone drożdże po prostu wsyp do mąki). Dodaj do mąki razem z oliwą z oliwek.
Dodając pozostałą ciepłą wodę, zagnieć gładkie i elastyczne ciasto drożdżowe. Nie powinno być zbyt rzadkie, lecz sprężyste.
Z ciasta uformuj kulę, oprósz ją mąką, przykryj ściereczką lub miską, pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Na sos na patelni lekko podgrzej oliwę, przesmaż na niej przepuszczony przez praskę czosnek. Dodaj go do przecieru pomidorowego. Wymieszaj z keczupem, dopraw do smaku solą, pieprzem i oregano. Wyrośnięte ciasto podziel na 2-3 części. Każdą dość cienko rozwałkuj na prostokątny lub okrągły placek. Ułóż go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto posmaruj przygotowanym sosem, obłóż kawałkami szynki i plasterkami pieczarek. Posyp startą mozzarellą. Pizzę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220-230 st. C i piecz ją ok. 10 minut na ogrzewaniu od dołu, a potem jeszcze ok. 5 minut z ogrzewaniem góra-dół lub termoobieg.
Wskazówka:
Na pizzy możecie też położyć oliwki, kukurydzę z puszki, paski papryki czy pokrojoną w krążki cebulę. Wszystko zależy od waszych upodobań. Na naszej stronie znajdziesz też przepis na pizzę ze szpinakiem, a także na pizzę pełnoziarnistą.
Źródło zdjęcia: canva/bit245
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Najlepsze domowe lody bananowe z dodatkiem kawy. Cudowny domowy rarytas
Pieczarki w chrupiącej panierce z dodatkiem żółtego sera. Smakowita przekąska dla całej rodziny
Jak wykorzystać w kuchni kwiaty cukinii? Mamy niezawodny przepis
Źródło: przyslijprzepis