Smakosze.pl Przepisy Ekspresowe placki ziemniaczane z piekarnika
canva/Sergii Baibak, Getty Images

Ekspresowe placki ziemniaczane z piekarnika

5 września 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Pieczone placki ziemniaczane mają wiele zalet. Ta odsłona popularnej potrawy będzie o wiele lżejsza dla naszego żołądka, dzięki zastąpieniu smażenia pieczeniem. Czas potrzebny na ich przygotowanie również jest znacznie mniejszy.

Placki ziemniaczane są jedną z najbardziej znanych potraw nie tylko w kuchni polskiej. Podaje się je na słodko lub wytrawnie, a najczęściej w towarzystwie gulaszu oraz śmietany. Są różne sposoby na wykonanie tego dania.

Najczęściej smażymy je na gorącym oleju - zamiast smażenia warto wykorzystać pieczenie. Znaczne ograniczenie ilości oleju pozwala znacznie zmniejszyć ciężkostrawność oraz kaloryczność placków.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na pieczone placki ziemniaczane

Chcesz poznać więcej ciekawych przepisów? Sprawdź ten artykuł , w którym uczymy, jak zrobić oszałamiająco pyszną kremową napoleonkę bez pieczenia. W tym tekście z kolei zdradzamy genialne triki na placki ziemniaczane.

Składniki:

  • 300 g ziemniaków

  • 1 jajko

  • cebula

  • olej

  • tymianek i szczypiorek

  • sól i pieprz

Na samym początku należy obrać ziemniaki i je umyć. Następnie zetrzyj je na tarce i odstaw na 15 minut. Po tym czasie odciśnij z nich nadmiar wody. Cebulę posiekaj w drobną kostkę i dodaj do wcześniej przygotowanej masy ziemniaczanej.

Do ziemniaków dodaj roztopione masło, jajko oraz świeże siekane zioła. Całość doprawy solą i pieprzem. Wymieszaj ciasto i nastaw piekarnik na temperaturę 200 stopni Celsjusza.

Blachę do pieczenia wyłóż papierem posmarowanym niewielką ilością oleju. Następnie wyłóż na nią powstałą masę, formując z niej placki ziemniaczane. Piecz je przez 25 minut, aż uzyskają złoty kolor. Smacznego.

Placki ziemniaczane

Źródło: canva/romankopacek, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kwestiasmaku.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy