Europosłanka ostro o sprzedaży żywych karpi
Sylwia Spurek znów wywołała dużo emocji swoją wypowiedzią. Na łamach Faktu ukazał się artykuł, w którym zasugerowała, by w te święta zrezygnować z karpia. Komentatorzy byli zaskoczeni jej zachowaniem i oburzeni.
Europosłanka słynie z ostrych komentarzy na temat przemysłu mięsnego i aktywnie walczy prawa zwierząt. I choć nie wszystkie jej pomysły są proste do wdrożenia — np. inna stawka składki zdrowotnej dla mięsożerców — zwrócenie uwagi na problem sprzedaży żywych karpi jest istotne. Część osób wydaje się bowiem traktować karpia jak warzywo.
„Dlaczego nadal urządzamy świąteczną rzeź karpia?”
Pytanie Spurek zdaje się dotykać bardzo wrażliwej dla wielu Polaków kwestii. A przecież wcale nie jest pozbawione sensu. Znakomita większość wigilijnych dań jest wegańska i obecność ryby na świątecznym stole można uznać za pewnego rodzaju utrwalona anomalię.
Ryba to bowiem nadal mięso wbrew temu, co sądzą ci, którzy potrafią ją podać wegetarianom na weselu. Polaków do jedzenia mięsa nie zniechęcają rosnące ceny, a w marketach wciąż pełno jest tanich produktów z tej kategorii, których jakość budzi wątpliwości.
Żywy karp może być wisienką na torcie problemu z edukacją na temat żywienia w Polsce. Warto bowiem wspomnieć, że choć ryba ta jest popularna, do zdrowych nie należy. Jest tłusta i uboga w cenne dla zdrowia składniki pokarmowe. Jeżeli już jemy ryby, zdecydowanie lepiej jest wybrać dorsza czy łososia.
Reakcje na wypowiedź Spurek były ostre
Określenie spożywania wigilijnego karpia mianem rzezi rozzłościło przedstawiciela Polskiego Stronnictwa Ludowego, Marka Sawickiego. Zasugerował on posłance, by przeszła tygodniowy post celem „rozjaśnienia sobie umysłu".
Wyraźnie więc zasugerował, że tak mocne wystąpienie przeciwko tradycji jest jego zdaniem szaleństwem. Zadeklarował chęć rozmowy na ten temat, lecz zakładać można, że ukierunkowana ona byłaby raczej na przekonywanie posłanki Spurek do zmiany swojego stanowiska. A na to się raczej nie zanosi.
Źródło zdjęcia: canva/Radila Radilova
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: wiadomosci.wp