Filety z kurczaka pieczone w musztardzie i tartym serze
Filety z kurczaka pieczone w musztardzie i tartym serze - przepis
Składniki:
600 g filetów z kurczaka
sól
1 łyżka mleka
2 łyżki musztardy miodowej
60 g sera np. tartej mozzarelli (w kawałku) lub sera cheddar lub gouda
3 łyżki mąki pszennej, ziemniaczanej lub kukurydzianej
2 łyżki posiekanego szczypiorku
margaryna do posmarowania blachy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIANa początek przygotowujemy kurczaki. Filety należy oczyścić z kostek i błonek. Następnie przy pomocy tłuczka do mięsa rozbijamy filety do grubości około 1 centymetra. Staramy się, aby zrobić to równomiernie. Duże filety najlepiej przekroić na mniejsze połówki.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza.
Kurczaka doprawiamy solą, a następnie obtaczamy w mleku i smarujemy musztardą. Ścieramy ser na tarce o dużych lub średnich oczkach i wysypujemy na duży, płaski talerz. Posypujemy trzema łyżkami mąki i dwoma łyżkami posiekanego szczypiorku. Mieszamy.
Do przygotowanej mieszanki wkładamy posmarowane musztardą filety z kurczaka. Obtaczamy dokładnie z obydwu stron.
Dużą blachę smarujemy dokładnie margaryną i układamy na niej filety. Wstawiamy do nagrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy przez około 20 - 25 minut. Pod koniec możemy dodatkowo posypać mięso z wierzchu startym serem.
Propozycja podania - puree z kalafiora
Puree z kalafiora to zdrowy i pyszny dodatek do kurczaka. Jeśli szukacie alternatywy dla puree ziemniaczanego, koniecznie wypróbujcie tego przepisu!
Składniki:
1/2 główki kalafiora ( około 350 g)
30 g masła
2-3 łyżki mleka
100 ml chudej śmietany
sól morska
pieprz
undefined
Przygotowanie:
Kalafior dzielimy na małe różyczki, a twardą część kroimy w plastry.
Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy kalafior i smażymy na średnim ogniu przez około 4 minuty.
Następnie dodajemy mleko, przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy na małym ogniu około 2 minuty.
Po tym czasie dodajemy śmietanę i powoli doprowadzamy całość do wrzenia. Częściowo przykrywamy patelnię i gotujemy jeszcze kilka minut, aż kalafior stanie się miękki. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Całość miksujemy w blenderze na gładką masę.
Kremowe puree z kalafiora już gotowe!
Propozycja podania - surówka z czerwonej kapusty
Zastanawiasz się, jaką surówkę podać do fileta z kurczaka i puree z batatów? Jedyna w swoim rodzaju, tradycyjna i uwielbiana przez wszystkie pokolenia surówka z czerwonej kapusty na pewno zda egzamin, jak zawsze! :)
Składniki:
mała główka czerwonej kapusty
1 cebula
1 jabłko (na przykład szara reneta)
1 marchewka
posiekana pietruszka i koperek
3 łyżki majonezu
3-5 łyżek octu jabłkowego
do smaku: 1,5 płaskiej łyżeczki soli, pół łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczka cukru
Przygotowanie:
Zaczynamy od kapusty. Zdejmujemy z niej zewnętrzne liście. Następnie kapustę dzielimy na pół, usuwamy jasny głąb, a resztę szatkujemy drobno nożem albo przy pomocy malaksera lub maszynki do mielenia. Kapustę przekładamy do dużej miski.
Dodajemy do niej obraną i drobno posiekaną cebulę. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Podobnie robimy z marchewką. Do miski z warzywami dokładamy poszatkowaną natkę pietruszki i koperek.
W osobnym naczyniu umieszczamy resztę składników: majonez, ocet, sól, pieprz oraz cukier. Całość mieszamy i polewamy tym kapustę z cebulą, marchwią i jabłkami. Jeszcze raz wszystko mieszamy. Zanim zaczniemy delektować się naszą surówką, warto schłodzić ją przez około godzinę w lodówce, aby składniki się ,,przegryzły.”
Alternatywa - sałatka z pomidorów koktajlowych
Jeśli szukacie czegoś na szybko, niezawodna będzie sałatka z pomidorów koktajlowych. Zdrowa, smaczna i bardzo łatwa w przygotowaniu. Potrzebujesz jedynie sałaty, pomidorów, pół ogórka, cebulę, trochę sera feta i przyprawy.
Składniki:
mieszanka sałat z roszponką: 100 gramów
pomidory koktajlowe: 10 sztuk
pół ogórka
1 mała cebula
0,5 opakowania sera feta
2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Ogórek obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w piórka. Ser feta odsączamy i kroimy w drobną kostkę. Pomidorki kroimy na pół.
Sałatę wrzucamy do miski, dodajemy resztę składników. Polewamy oliwą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i mieszamy. Gotowe!
SMACZNEGO!
undefined