Smakosze.pl
Frittata ze szpinakiem

pixabay.com

Frittata ze szpinakiem, pomidorami i serem - innowacja w Twoim śniadaniu

5 Maja 2021

Autor tekstu:

Marciszyn Iga

Udostępnij:

Jeśli przejadły Ci się kanapki, owsianki, jajecznice i omlety, pora znaleźć pomysł na coś nowego, w końcu śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, więc warto o nie zadbać. Świetnym rozwiązaniem na przełamanie śniadaniowej rutyny jest frittata ze szpinakiem, pomidorami i serem lub z innymi dodatkami, które lubisz!

Co to jest frittata?

Frittata to danie na bazie jajek pochodzące z Włoch, popularne w szczególności w południowej części kraju. Bardzo podobne jest jednocześnie do omletu, jajecznicy i quiche, zazwyczaj z dodatkiem wędlin, warzyw lub sera. Samo słowo pochodzi z włoskiego i można tłumaczyć je jako coś smażonego. Początkowo frittata uznawana była za włoski omlet, jednak już jakiś czas temu, stała się oddzielnym daniem. Od omleta, różni ją między innymi obecność jednego opcjonalnego dodatku, którym często są ziemniaki pokrojone w kostkę, zmieszane z jajkiem, gdy to jest jeszcze surowe. Ponadto frittatę smaży się na małym ogniu, dużo wolniej niż ma to miejsce w przypadku przygotowywania omletu, zazwyczaj trwać to może około 15 minut. Dodatkowo frittata nie jest składana tak jak omlet, ale często np. przez chwilę grillowana, do zwarcia się górnej warstwy.

Frittata ze szpinakiem, pomidorami i serem składniki (porcja dla 1 osoby)

  • 4 jajka

  • 125 g sera mozzarella

  • 1 pomidor

  • garść szpinaku

  • 1 ząbek czosnku

  • 2 łyżki mleka

  • sól, pieprz

Frittata ze szpinakiem, pomidorami i serem przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. 

  2. Pomidora obrać ze skórki, następnie pokroić na kawałki i doprawić solą oraz szczyptą oregano.

  3. W miseczce rozmieszać razem 4 jajka oraz 2 łyżki mleka.

  4. Na małej patelni rozgrzać masło, po jego rozpuszczeniu dodać wyciśnięty przez praskę czosnek i podsmażyć do zarumienienia. 

  5. Na patelnię dodać szpinak i podsmażyć całość na małym ogniu, aż szpinak zmniejszy swoją objętość.

  6. Na patelnię dodać masę jajeczną, a następnie ułożyć  pokrojonego pomidora  i dodać kawałki sera mozzarella, posypać pieprzem i solą.

  7. Całość smażyć około 2 minut a następnie wstawić do piekarnika i piec bez przykrycia przez około 15 minut. Ważne jest, by całość przełożyć do piekarnia, gdy frittata z wierzchu będzie miała ścięte jajka, natomiast konsystencja wewnątrz wciąż będzie lekko płynna.

To dzięki ostatniemu etapowi pieczenia frittata robi się pulchna i lżejsza dla żołądka niż byłoby to w przypadku, gdyby smażyć ją z dwóch stron. Należy zwrócić uwagę na to, czy patelnia, którą posiadamy, nadaje się do zapiekania w niej w piekarniku, może to być np. patelnia żeliwna. Szczególnie ważne jest, by nie robić frittaty na patelniach posiadających plastikową rączkę. 

Z czego składa się klasyczna frittata?

Jeśli masz ochotę, możesz spróbować również klasycznej, włoskiej frittaty, która zawiera kilka składników. Są to oczywiście jajka, ponadto parmigiano reggiano, pecorino, sól, pieprz i oliwa. Jednak nawet we Włoszech można spotkać ją już w innych odsłonach.  Dobrze jest zadbać też o świeże zioła, które jeszcze bardziej nasycą frittatę aromatem.

Frittata z ziemniakami

Niespotykanym połączeniem wydaje się być popularna frittata z dodatkiem ziemniaków. Taka propozycja przygotowania frittaty sprawia, że danie jest jeszcze bardziej sycące i świetnie nada się nie tylko na śniadanie, ale także na lunch, szczególnie jeśli kolejnym jedzonym przez nas posiłkiem będzie dopiero kolacja. W tym przepisie ziemniaków nie musimy gotować wcześniej, ale podsmażamy je na patelni, a potem pieczemy wraz z resztą składników.

Co mogę dodać do frittaty?

Tak naprawdę wszystko to, co lubisz i masz w lodówce. Frittata świetnie komponuje się ze wszelkiego rodzaju warzywami, jest bardzo smaczna z dodatkiem nawet kilku serów, świetnie smakować będzie też w towarzystwie mięsa, kiełbasy lub wędliny. Ważne, żeby ilość składników wyważyć tak, by głównym punktem była wciąż masa przygotowana z jaj.

Ponadto, jeśli nie chcesz podpiekać frittaty w piekarniku, możesz podsmażyć ją także z drugiej strony na patelni, jednak w tym przypadku należy być bardzo ostrożnym, ponieważ konsystencja nie jest na tyle zwarta, by frittata była już stabilna.

undefinedundefinedundefinedundefined

Podobne artykuły

Przepisy

Wyjątkowy przepis na kultową babkę ziemniaczaną

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na tłuczone ziemniaki z dodatkiem sera

Czytaj więcej >
jak upiec bezę?

Przepisy

Jak upiec bezę, by była chrupiąca?

Czytaj więcej >

Przepisy

Lekki chłodnik ogórkowy do zrobienia w kwadrans

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak usmażyć kurczaka, by pozostał wyjątkowo soczysty?

Czytaj więcej >

Przepisy

Pyszna i prosta sałatka z ziemniaków i ogórków kiszonych

Czytaj więcej >