Smakosze.pl Przepisy Frytki z batatów z patelni. Pyszny dodatek obiadowy
canva/pixelshot

Frytki z batatów z patelni. Pyszny dodatek obiadowy

3 lutego 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Frytki z batatów z patelni z natką pietruszki, sokiem z limonki, chili i solą morską to jedna z lepszych i szybkich przekąsek. Frytki z batatów to również świetny dodatek do burgerów, dań mięsnych i ryb. Poznaj przepis na wyśmienite frytki z batatów z patelni.

Bataty są pysznym zamiennikiem ziemniaków, są słodsze, mają ładny, pomarańczowy kolor i są również dużo zdrowsze. Bataty to uniwersalny dodatek do dań głównych, zup i sałatek. Zrobisz z nich również pyszne, chrupiące frytki, które tak Ci posmakują, że nie zamienisz ich już na tradycyjne frytki z ziemniaków.

Frytki z batatów przygotujesz w piekarniku , frytkownicy, na oleju. W tym artykule poznasz ciekawy przepis na frytki smażone na patelni na maśle klarowanym z dodatkiem aromatycznych przypraw i sokiem z limonki, które dodadzą słupkom świeżości i doskonałego smaku.

Pokrojone w słupki bataty zalej zimną wodą i odstaw na 20-30 minut. W ten sposób warzywa oddadzą nadmiar skrobi, a frytki będą idealnie chrupiące. Jeśli nie lubisz pikantnych potraw, pomiń dodatek chili w przepisie.

Jeśli szukasz pomysłu na danie główne z frytkami z batatów- tu poznasz przepis na smażoną rybę w lekkim cieście . Podaj ją również z surówką z kapusty kiszonej i marchewki , a stworzysz prosty i wyśmienity obiad dla całej rodziny.

Przepis na frytki z batatów z patelni

Składniki:

  • 600 g batatów

  • 3 duże łyżki masła klarowanego

  • łyżeczka soku z limonki

  • szczypta chili

  • sól morska

  • świeża natka pietruszki do oprószenia

Jak zrobić frytki z batatów z patelni?

Bataty obierz ze skóry, pokrój w słupki, następnie przełóż do miski, zalej zimną wodą i odstaw na 30 minut, następnie dokładnie je osusz, żeby nie pryskały tłuszczem podczas smażenia.

Na patelni rozpuść masło klarowane i smaż przez 10 minut, co jakiś czas mieszając, aby się nie przypaliły. Po tym czasie skrop je sokiem z limonki, oprósz solą, chili i podsmażaj jeszcze kilka minut, aby przyprawy równomiernie się rozprowadziły.

Bataty pokrojone w słupki

Źródło zdjęcia: canva/Lana_M Frytki wyłóż na ręcznik papierowy, żeby oddały nadmiar tłuszczu, oprósz je posiekaną natką pietruszki i podaj.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy