Galette z cukinią, serem i rukolą
Galette, czyli francuskie danie na luzie. Przypomina tartę, jednak nie musi być tak eleganckie i pieczone w foremce. Popularność galette wyrosła na zwyczaju częstowania się tym ciastem w trakcie obchodów święta trzech króli. W środku ukryta była figurka lub korona. Jeśli to Ty byłeś szczęśliwcem, który dostał kawałek z niespodzianką, na jeden dzień stawałeś się królem. Galette możesz zrobić w wielu rozmiarach, na 8, 4 lub tylko 1 porcję. Dziś pieczemy galette z cukinią, serem i rukolą - bez figurki :)
Składniki ciasta na słono:
Ciasto może być o nieregularnym kształcie. Baza jest uniwersalna, co oznacza że gdy już raz uda Ci się zrobić dobrze galette - będziesz mógł go wykorzystać do innych przepisów lub do innego farszu. Na przykład… na słodko.
Kruche ciasto:
160 g maki pszennej,
115 g zmrożonego wcześniej masła,
Małe jajko (lub pół jajka),
Szczypta soli.
Farsz galette:
1 opakowanie sera ricotta,
Tarty ser gruyere,
Zielone pesto (może być ze słoika),
Cukinia,
Sól, pieprz, rozmaryn,
Świeża rukola,
Opcjonalnie: jalapeno, jeśli lubisz potrawy na ostro.
Podane składniki są wyliczone do przygotowania śniadania dla 2 dorosłych osób, po 2 galette dla każdej.
Placek na słono (galette) — przygotowanie
Mąkę przesiać przez sitko z drobnymi oczkami i dodać szczyptę soli. Następnie dodać zmrożone masło pocięte na drobne kosteczki. Wszystko ze sobą połączyć. Łączenie składników sypkich na galette z zimnym masłem może nie iść gładko. Dlatego spróbuj zrobić to warstwami, to ułatwi wyrabianie ciasta. Kiedy ciasto zacznie przypominać kruszonkę, dodaj jajko i ponownie wyrabiaj - tym razem aż do uzyskania gładkiej masy. Uformuj małe kuleczki i włóż do lodówki na 30 min. W tym czasie możesz nieco posprzątać - dobrego kucharza poznaje się właśnie po porządku na stanowisku. W kolejce rzeczy do zrobienia czeka także farsz do galette.
Jeśli chodzi o farsz galette z cukinią, serem i rukolą - sprawa jest nieco prostsza. Nie musisz go ugniatać ani mrozić. Po prostu zmieszaj ze sobą składniki. Ricotta sama w sobie jest kremowa, dlatego łączenie składników nie powinno przysporzyć Ci żadnych kłopotów. Cukinię natomiast pokrój w cienkie plasterki, przypraw świeżo mielonym pieprzem, solą oraz ziołami. Możesz ją lekko podsmażyć zanim trafi do pieca, ale nie jest to konieczne. Cukinię możesz także jeść na surowo, w przeciwieństwie do bakłażana.
Kiedy ciasto odpocznie w lodówce, rozwałkuj je na dość cienko. Nie musisz dbać o równe brzegi, ponieważ galette nie jest typową tarta z foremki. Rozgrzej piekarnik do 200°C i włóż ciasto na 10 min. Po tym czasie wyjmij placuszki i wyłóż farsz galette z cukinią, serem i rukolą. Zapiekaj jeszcze 10 min i.... gotowe!
Galette z cukinią, serem i rukolą — inspiracje alternatywne
Francuski przysmak galette możesz przyrządzić na naprawdę wiele sposobów. Wszystko zależy od farszu, na który się zdecydujesz. Do podanego wyżej przepisu możesz np. dodać dynię, a ricottę wymieszać z płynnym miodem. Wówczas galette nie będzie pysznych drugim śniadaniem na słono, a lekkim i pożywnym deserem do popołudniowej kawy.
A może… galette z homarem?Galette z homarem to danie, którym zaskoczysz gości na niezobowiązującym, ale eleganckim lunchu. To idealne danie, które zdradzi Twój dobry gust, a zarazem nie będzie zbyt pretensjonalne. Być może myślisz teraz, że homar jest produktem trudnym do zdobycia i dość drogim. Nic bardziej mylnego. Możesz go “upolować” nawet w znanych dyskontach. Warto mieć taki rarytas w swojej zamrażarce, aby móc zaskoczyć gości przy odpowiedniej okazji.
Farsz do galette z homarem:
1 mrożony ogon homara,
Masło,
1 mała szalotka,
Ricotta,
Natka pietruszki,
Szczypta soli, czarny pieprz, szafran.
Przepis na ciasto galette pozostaje bez zmian, zatem od razu przejdziemy do farszu. Rozmrożonego homara włóż do gotującej się wody na 5 min, a następnie przygotuj mu kąpiel w lodzie. Wówczas mięso bardzo łatwo odejdzie od pancerza. W tym samym czasie roztop masło na patelni i posól je. Ricottę wymieszaj z przyprawami i szafranem. Kiedy homar będzie gotowy, pokrój go na paseczki, ułóż na cieście galette wyłożonym ricottą w kolorze szafranu i oblej całość masłem. Przyprósz siekaną natką pietruszki dla dekoracji.