Gessler dodaje do kutii luksusowy rarytas. Nie każdy ma go w kuchni
Kutia już wkrótce zagości na wigilijnych stołach w wielu polskich domach. Robi ją też Magda Gessler. Znana restauratorka to tego świątecznego przysmaku dodaje prawdziwie luksusowy produkt. Dzięki niemu kutia ma jeszcze lepszy smak.
Kutia smakuje najlepiej w Wigilię
Kutia to potrawa, która pochodzi z polskiej kuchni kresowej. Aktualnie przyrządzana jest w wielu polskich domach na Wigilię . Szczególnie można jej posmakować w święta na Białostocczyźnie, Lubelszczyźnie, Podkarpaciu, czy w domach rodzin o korzeniach kresowych. Ta wigilijna potrawa przyrządzana jest z pszenicy, maku, miodu, bakalii.
Jednak w wielu przepisach pojawia się też dodatek śmietanki, kandyzowana skórka pomarańczowa lub migdały. Kutie przygotowuje też Magda Gessler i do tego potnego dania dodaje luksusowy składnik. To syrop różany, który dobroczynnie wpływa na nasze zdrowie i poprawia humor.
Jak zrobić kutię z przepisu Magdy Gessler?
Składniki:
- 30 g masy makowej
- 20 g miodu
- 10 g syropu różanego
- 150 g ugotowanej pszenicy
- 40 g orzechów
- 40 g migdałów
- rodzynki
- masło do smażenia
Przygotowanie kutii zaczynamy od pokrojenia orzechów, migdałów i podsmażeniu ich na maśle. Dodajemy do nich miód i syrop różany. Dorzucamy też rodzynki. Składniki mieszamy i smażymy kilka minut. Następnie dodajemy masę makową i ugotowaną pszenicę.
Wszystko ponownie mieszamy i smażymy jeszcze 2 minuty. Po podsmażeniu kutia jest już gotowa do podania . Możemy podawać ją na ciepło lub na zimno. Doda słodkiego smaku wieczerzy wigilijnej.
Syrop różany nadaje smaku kutii
Magda Gessler dodaje do kutii syropu różanego. Ma on nie tylko doskonały smak, ale też cenne właściwości dla naszego zdrowia . Pomaga uporać się z przeziębieniem, wspomaga pracę układu krążenia i wzmacnia naczynia krwionośne. Ma też duży wpływ na polepszenie naszego nastroju.
Warto dodać, że produkt może być postrzegany jako luksusowy. Wszystko przez jego cenę. 400 ml takiego syropu kosztuje 45 złotych . Magda Gessler do kutii dodaje niewielką ilość tego zdrowego i smacznego produktu. Dzięki niemu ta potrawa wigilijna zyskuje jeszcze lepszy smak. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić idealną kutię. Radziliśmy, jak przyrządzić mak do świątecznych przysmaków.
Źródło: jastrzabpost.pl