Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak zrobić idealną kutię? Dodaj do niej 1 szklankę gęstego produktu
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 22.12.2022 10:43

Jak zrobić idealną kutię? Dodaj do niej 1 szklankę gęstego produktu

Poznajesz danie ze zdjęcia? Nie może go zabraknąć na świątecznym stole. Przepis urzeka prostotą
canva/New Africa studio

Kutia jest tradycyjnym daniem przyrządzanym na Wigilię. Postna, słodka potrawa z pszenicy i maku doprawiona miodem, orzechami i rodzynkami dosłownie rozpływa się w ustach. Poznaj przepis na świąteczną kutię. Nie może jej zabraknąć na wigilijnym stole. Koniecznie pamiętaj o wzbogaceniu kutii o szklankę miodu.

Przepis na świąteczną kutię jest niezwykle prosty, a efekt zachwyca za każdym razem. Wystarczy ugotować mak, zmielić go i połączyć z ugotowanymi ziarnami pszenicy. Do kutii nie dodawaj cukru, danie posłodzisz miodem, będzie o wiele smaczniejsze.

Do kutii wykorzystaj surowy mak. Zrezygnuj z gotowej masy makowej w puszce. Mak ugotowany w mleku, zmielony i połączony z pozostałymi składnikami będzie delikatny i pełen aromatu. W świątecznej kutii nie może zabraknąć również skórki tartej z pomarańczy i ekstraktu z wanilii.

Przepis na świąteczną kutię jest przepisem podstawowym. Danie możesz urozmaicić wieloma dodatkami, np. suszonymi morelami, czy daktylami. Polecam dodać również szczyptę mielonego kardamonu, który wzmocni smak całej potrawy. Kardamon jest przyprawą korzenną dodawaną do kawy i deserów.

Tradycyjna kutia. Nie może jej zabraknąć na wigilijnym stole

Składniki:

  • 2 pełne szklanki pszenicy

  • 2 szklanki maku

  • szklanka miodu

  • 2 szklanki mleka

  • 3/4 szklanki orzechów włoskich

  • 3/4 szklanki rodzynek

  • 2 łyżki skórki tartej z pomarańczy

  • łyżeczka ekstraktu z wanilią

  • szczypta kardamonu mielonego (opcjonalnie)

Jak przyrządzić wigilijną kutię? Postne danie zachwyca smakiem

Mak przepłucz i wsyp do garnka. Zalej mlekiem i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut. Co jakiś czas przemieszaj, żeby mak się nie przypalił. Pszenicę ugotuj. Mak zmiel dwukrotnie w maszynce do mięsa.

Dodaj ugotowaną pszenicę. Rodzynki przepłucz pod bieżącą wodą. Posiekaj orzechy. Skórkę tartą z pomarańczy przesmaż na suchej patelni. Miód rozpuść w rondelku na wolnym ogniu. Dodaj skórkę pomarańczową, orzechy, rodzynki i wymieszaj.

Przygotowane składniki dodaj do maku i pszenicy. Dodaj aromat waniliowy, szczyptę kardamonu i ponownie wymieszaj. Kutię wstaw do lodówki na 2 godziny, żeby dobrze się schłodziła, a smaki połączyły.

Na Wigilię przygotuj również wyśmienity piernik z suszoną żurawiną i powidłami śliwkowymi. Ciasto wychodzi za każdym razem. Podczas uroczystej kolacji nie może zabraknąć również karpia. Dowiedz się, jak pozbyć się ości z karpia.

kutia
canva/Ulyashka

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: