Zachwycające gołąbki z przepisu Magdy Gessler z sekretnym dodatkiem
Magda Gessler jako jedna z najbardziej rozpoznawalnych postaci w polskiej gastronomii opracowała wiele pysznych przepisów. Poniżej prezentujemy jej sposób na pyszne gołąbki, które dosłownie rozpływają się w ustach. Aby danie miało charakterystyczny i intensywny smak, dodaj do niego przynajmniej jedną łyżkę majeranku.
Gołąbki są tak popularnym w Polsce daniem, że w każdym domu można znaleźć rodzinne przepisy z wieloletnią historią. Magda Gessler przygotowała recepturę na proste i szybkie gołąbki, które nie zajmą ci całego dnia, tak, jak w przypadku wielu innych wersji wymagających wielogodzinnej pracy.
Dużą zaletą są również same składniki, które są do kupienia w każdym sklepie spożywczym za niewielkie pieniądze. Dzięki temu zrobienie pokaźnego objętościowo obiadu, który nasyci i odżywi całą rodzinę, nie będzie stanowiło najmniejszego problemu.
Przepis na gołąbki Magdy Gessler
Składniki
-
700 g mielonej wieprzowiny
-
100 g ryżu
-
2 cebule
-
1 biała lub włoska kapusta
-
1,5 litra bulionu lub rosołu
-
1 jajko
-
600 g przecieru pomidorowego
-
1 łyżka mąki
-
sól
-
pieprz
-
1 łyżeczka cukru
-
1 łyżka majeranku
-
1/2 łyżeczki papryki w proszku
W garnku zagotuj wodę i wstaw do niej główkę kapusty oczyszczoną z brzydkich wierzchnich liści z wyciętym głąbem. Po kilku minutach parzenia odrywaj miękkie liście i układaj je na talerzu. W osobnym garnku ugotuj ryż. Po odcedzeniu z wody, odstaw do wystygnięcia.
Cebulę obierz, posiekaj w drobną kostkę i podsmaż na maśle. Wrzuć ją do miski wraz z mięsem, solą, pieprzem, papryką w proszku, majerankiem oraz tymiankiem. Dodaj do masy miękki ryż, surowe jajko i wyrób ją dobrze dłonią.
Wszystkie liście wypełnij porcją farszu i zawiń je w kształt gołąbka. Na dnie garnka ułóż wierzchnie brzydkie liście, a na nich kładź zwinięte gołąbki. Zalej je bulionem z mąką, przecierem pomidorowym, dopraw większą ilością przypraw do smaku i gotuj pod przykryciem przez 45 minut. Po zagotowaniu podawaj gołąbki ze swoimi ulubionymi dodatkami.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić jarskie gołąbki według Magdy Gessler. Ten tekst wyjawia przepis na gołąbki z farszem ziemniaczanym.
Źródło zdjęcia: canva/bgsmith, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: wielkiezarcie