Jakie właściwości ma gotowana marchewka?
Marchewka dostępna jest w Polsce przez cały rok. Najczęściej wykorzystywana jest przez nas jako dodatek do rosołu i zup. Zwykle jemy również surowy korzeń i zapominamy o zbawiennych dla naszego zdrowia właściwościach gotowanej marchewki. Sprawdź, dlaczego powinniśmy włączyć marchew do codziennej diety.
Marchewka jest warzywem całorocznym. Wybieraj jednak korzenie z ekologicznych upraw lub od lokalnych rolników. Dzięki temu będziesz mieć pewność, że marchew nawożona jest naturalnie i nie zawiera w sobie szkodliwych dla zdrowa związków chemicznych pochodzących z nawozów sztucznych.
Marchewka zawiera wiele cennych dla naszego zdrowia witamin i minerałów. Wysoka zawartość kwasu foliowego sprawia, że warzywo szczególnie zalecane jest kobietom w ciąży i dzieciom w okresie rozwoju Marchewka bogata jest również w witaminę A, E, a także beta-karoten i luteinę.
Marchewka na prawidłowy wzrok
Ze względu na wysoką zawartość luteiny oraz witaminy A i E, dzienne spożywanie marchewki poprawia kondycję narządu wzroku. Luteina nawilża oczy, poprawia ostrość widzenia oraz zapobiega powstawaniu chorób. Z wiekiem narząd wzroku słabnie, dlatego też marchewka szczególnie polecana jest dla osób po 50tym roku życia oraz pracującym przy komputerze.
Marchewka na nadciśnienie i choroby serca
Dzięki zawartości potasu, magnezu i tiaminy, marchewka wykorzystywana jest w profilaktyce chorób serca i układu naczyniowego. Związki zawarte w warzywie regulują ciśnienie krwi, stabilizują i wzmacniają pracę serca oraz zmniejszają ilość złego cholesterolu, powodującego między innymi miażdżycę czy zatory.
Marchewka - naturalny przeciwutleniacz
Marchewka posiada beta-karoten, czyli jeden z silniejszych przeciwutleniaczy. Związek ten opóźnia procesy starzenia, wzmacnia, wygładza i uelastycznia skórę. Beta-karoten wykazuje również silne działanie antynowotworowe, ponieważ zabija wolne rodniki, które odpowiedzialne są za powstawanie komórek rakowych.
Gotowana marchewka właściwości. Dlaczego marchewka gotowana jest zdrowsza od surowej?
Gotowana marchewka zawiera więcej beta-karotenu niż surowy korzeń. Pamiętaj jednak, żeby marchewkę gotować w całości. Dopiero ugotowaną pokrój na mniejsze kawałki. Gotowanie pokrojonej marchewki sprawi, że beta-karoten utleni się pod wpływem wrzącej wody.
Gotowana marchewka na problemy trawienne
Gotowana marchew doskonale sprawdzi się również jako naturalny lek na problemy żołądkowe i trawienne. Jest lekkostrawna, a aktywne związki mają działanie przeciwzapalne i przeciwbiegunkowe. Surowa marchewka może podrażniać żołądek i powodować kolki wątrobowe.
Gotowaną marchewkę możesz przygotować jako pyszny dodatek do wielu dań obiadowych. Tu znajdziesz przepis na wyśmienitą marchewkę z groszkiem.
Dbajmy więc o nasze zdrowie i włączmy gotowaną marchewkę do naszej diety.