Tradycyjna marchewka z groszkiem krok po kroku
Marchewka z groszkiem to pomysł na szybką i smaczną potrawkę obiadową. Smakuje świetnie z mięsem drobiowym, wieprzowym, wołowiną, jajkiem sadzonym. Potrawka jest zdrowa, lekka, a jej przygotowanie zajmie Ci zaledwie kilkanaście minut. Sprawdź, jak przygotować dodatek do obiadu, który posmakuje wszystkim.
Marchewka z groszkiem jest dobrą alternatywą dla tradycyjnej sałatki lub surówki. W przeciwieństwie do surowych warzyw i kiszonek, potrawkę mogą jeść bardzo małe dzieci i osoby z przewlekłymi problemami trawiennymi. Marchewka z groszkiem jest lekkostrawna i nie powoduje kolek, wzdęć i innych przykrych dolegliwości.
Marchewka jest źródłem beta karotenu, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ponadto gotowane warzywo łagodzi stany zapalne żołądka i jest naturalnym i niezwykle skutecznym lekiem normującym pracę jelit. Zielony groszek natomiast jest źródłem witamin z grupy B, niezbędnych do pracy całego układu nerwowego.
Przepis na tradycyjną marchewkę z groszkiem
Składniki:
300 g mrożonej marchewki z groszkiem
2 łyżki masła
pieprz, sól
łyżeczka cukru
2 łyżeczki mąki pszennej
100 ml wody
sok z cytryny
Jak przygotować tradycyjną marchewkę z groszkiem?
Zacznij od rozmrożenia groszku i marchewki. Następnie warzywa przesyp do mniejszego garnka z roztopionym masłem, dodaj cukier i smaż chwilę na małym ogniu. Podlej gorącą wodą, aby przykryła marchewkę z groszkiem, wymieszaj i duś pod przykryciem przez 15-17 minut. Co jakiś czas przemieszaj warzywa, aby się nie przypaliły.
W 100 ml wody dokładnie wymieszaj dwie łyżki mąki, wlej odrobinę wywaru z warzyw, dodaj kilka kropel soku z cytryny i stopniowo przelewaj do warzyw, aby zgęstniały i powstał aksamitny sos. Dopraw solą, pieprzem i podaj do obiadu.
Smacznego.