Smakosze.pl Przepisy Groch z kapustą nie tylko na Wigilię. Prosta potrawa smakuje przez cały rok
Canva /joannawnuk

Groch z kapustą nie tylko na Wigilię. Prosta potrawa smakuje przez cały rok

18 listopada 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Groch z kapustą jest jedną z 12 tradycyjnych potraw wigilijnych. Półmisek z tym specjałem obowiązkowo powinien znaleźć się na świątecznych stole. Nie musisz jednak czekać cały rok na to pyszne danie. Kapustę z grochem możesz przygotować zawsze, kiedy najdzie Cię na nią ochota.

Groch z kapustą jest niezwykle prosty do przyrządzenia. Poza świątecznym czasem możesz wzbogacić tę potrawę o wędzony boczek lub aromatyczną kiełbasę. Taka kapusta smakuje wyśmienicie podana ze świeżym pieczywem lub z ugotowanymi ziemniakami.

Przepis na tradycyjny groch z kapustą

Składniki:

  • 50 dag kiszonej kapusty

  • 1,5 szklanki grochu (namoczonego poprzedniego dnia)

  • 2 średnie cebule

  • 10 dag masła

  • 1 łyżka mąki

  • 1 łyżeczka kminku

  • sól i pieprz do smaku

Jak przygotować groch z kapustą na święta i nie tylko?

Kapustę posiekaj i ugotuj w niewielkiej ilości wody. Aby groch z kapustą miał intensywny smak, możesz do gotowania dodać także wodę z kiszenia warzywa . Gotuj do momentu, aż kapusta stanie się miękka .

W osobnym garnku ugotuj namoczony uprzednio groch . Pamiętaj, że powinien pozostać on nieco twardy i zachować swój kształt . Nie dopuść do jego rozgotowania.

Cebulę do kapusty z grochem drobno posiekaj i podsmaż na maśle . Następnie do warzywa dodaj łyżkę mąki . Podsmażaj zawartość patelni jeszcze przez chwilę, cały czas mieszając składniki.

W dużym garnku wymieszaj ugotowaną kapustę, ugotowany, odsączony groch oraz podsmażoną cebulę . Groch z kapustą dopraw do smaku solą, pieprzem oraz kminkiem . Potrawa najlepiej smakuje po kilku godzinach , kiedy wszystkie składniki dobrze się przegryzą.

Na wigilijnym stole nie może zabraknąć łazanek . Śledź w śmietanie na pewno znajdzie grono zwolenników .

Canva / YelenaYemchuk
Canva / YelenaYemchuk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy