Ser smażony w panierce. Ciągnący, sycący, pyszny. Bije na głowę wszystkie kotlety
Ser smażony w panierce jest świetną alternatywą mięsnego kotleta. Sycąca i chrupiąca potrawa znakomicie smakuje podana z frytkami lub ryżem i surówką. Co prawda jest kaloryczna, ale za oknem mróz, więc jak najbardziej potrzebujemy energii.
Aromatyczny i rozpływający się w ustach ser otoczony chrupiącą panierką skusi niejednego smakosza. Do jego przygotowania można wykorzystać ulubiony ser żółty, a przyprawy dowolnie modyfikować. Dzięki temu proste danie za każdym razem będzie smakowało nieco inaczej. Jedno jest pewne — wasi bliscy je pokochają.
Przepis na ser smażony w panierce
Składniki:
6 plastrów sera żółtego o grubości ok. 1,5 cm
1,5 szklanki bułki tartej
3-4 łyżki mąki
3 duże jajka
pół łyżeczki ostrej papryki
szczypta oregano, tymianku lub bazylii (można pominąć)
sól i pieprz
masło klarowane lub olej do smażenia
Jak zrobić ser smażony w panierce? Przepis jest bardzo prosty
Jajka wbijamy do głębokiego talerza i roztrzepujemy je widelcem. Łączymy z wybranymi przyprawami. W osobnych naczyniach umieszczamy mąkę i bułkę tartą. Każdy kawałek sera zanurzamy najpierw w mące, potem w jajku i w bułce tartej.
W jajku i bułce tartej panierujemy dwukrotnie, by ser uzyskał grubszą warstwę, która uchroni ser przed rozlaniem się na patelni. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia z obu stron.
Ser smażony w panierce doskonale smakuje podany np. z frytkami i surówką. Możecie też podać go z sosem grzybowym.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na przekąski w panierce. Spróbujecie koniecznie kalafiora w tej pysznej odsłonie. Pasuje do nich sos śliwkowy. Być może skuszą was również panierowane pieczarki w chrupiącej otoczce.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Mundial coraz bliżej. Mamy 3 najlepsze przepisy na przepyszne przekąski. Chwila i gotowe
Jak kroić cebulę bez łez? Mistrzowie kuchni zawsze stawiają na 1 niezawodny trik
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama