Smakosze.pl Przepisy Hitowe ciasto czekoladowe z wiśniami i masą serową. Nikt nie kończy na jednym kawałku
Fot. Shutter/Ahanov Michael

Hitowe ciasto czekoladowe z wiśniami i masą serową. Nikt nie kończy na jednym kawałku

12 października 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Jeżeli uwielbiasz naprawdę słodkie desery, koniecznie przygotuj ciasto czekoladowe ze śliwkami. Domowe łasuchy rzucą się na niejeden kawałek, więc lepiej od razu przygotuj ciasto z podwójnej porcji. O tym, jak je przygotować, dowiesz się z poniższego przepisu.

Doskonałe ciasto z czekoladą na deser

Słodkości to słabość każdego z nas. Nic, wiec dziwnego, że polskie gospodynie są mistrzyniami w pieczeniu wybornych deserów i w zeszycie każdej znajduje się masa przepisów. Jeżeli też masz taki zbiór, koniecznie zapisz sobie przepis na ciasto czekoladowe z wiśniami.

Ten deser znany także pod nazwą sernik z czekoladą jest nie do pobicia. Przygotowanie jest nieskomplikowane i zajmuje tylko kilka chwil. Dlatego czym prędzej poznaj poniższy przepis i zaskocz domowników. Przygotuj się jednak na spore dokładki.

wiśnie.jpg
Fot. Canva/YelanaYemchuk
W październiku zawsze sadzę czosnek do ziemi. Wcześniej go hartuję, rośnie silny i zdrowy

Co będzie ci potrzebne na ciasto z czekoladą?

Ciasto czekoladowe składa się z masy serowej, wiśni oraz samej masy czekoladowej. Produktów jest całkiem sporo, ale nie kosztują majątku, a w dodatku większość z nich możesz mieć w swojej kuchni. Niezbędne składniki umieściliśmy na liście poniżej. Sprawdź ją, przygotuj niezbędne składniki, a potem zrób doskonały deser dla całej rodziny.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 340 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 ml oleju
  • 180 ml mleka
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 500 g sera na sernik
  • 250 g serka mascarpone
  • 340 g cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mąki
  • 400 g wiśni

Przepis na ciasto czekoladowe z wiśniami

Do miski wbij dwa jajka i wsyp 170 gramów cukru. Utrzyj oba składniki na puszystą masę. Wlej olej, mleko i wsyp 340 gramów mąki, proszek do pieczenia, kakao oraz kawę. Czekoladę zetrzyj na tarce i wsyp do pozostałych składników. Całość wymieszaj na jednolitą masę.

Do drugiej miski włóż ser na sernik oraz mascarpone. Wsyp pozostały cukier, budyń, pół łyżeczki proszku do pieczenia oraz 2 łyżki mąki pszennej. Wbij jajka i za pomocą miksera wymieszaj składniki.

Foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Masę czekoladową nakładaj za pomocą łyżki naprzemiennie z masą serową. Na pierwszej warstwie ułóż umyte i wydrylowane wiśnie. Przykryj je kolejną warstwą z obu mas. Na wierzchu ułóż pozostałe wiśnie. Ciasto czekoladowe piecz przez 80 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Kiedy wystygnie, krój na kawałki i podawaj na deser.

gorzka czekoalda.jpg
Fot. Canva/Professor25
Z kiszonej kapusty i boczku robię obiad na 2 dni. To jednogarnkowe danie uwielbia cała rodzina
Poszedł na grzyby, wrócił z prawdziwym skarbem. Święty Graal grzybiarzy znaleziony w Kostrzynie
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy