Hitowe ciasto czekoladowe z wiśniami i masą serową. Nikt nie kończy na jednym kawałku
Jeżeli uwielbiasz naprawdę słodkie desery, koniecznie przygotuj ciasto czekoladowe ze śliwkami. Domowe łasuchy rzucą się na niejeden kawałek, więc lepiej od razu przygotuj ciasto z podwójnej porcji. O tym, jak je przygotować, dowiesz się z poniższego przepisu.
Doskonałe ciasto z czekoladą na deser
Słodkości to słabość każdego z nas. Nic, wiec dziwnego, że polskie gospodynie są mistrzyniami w pieczeniu wybornych deserów i w zeszycie każdej znajduje się masa przepisów. Jeżeli też masz taki zbiór, koniecznie zapisz sobie przepis na ciasto czekoladowe z wiśniami.
Ten deser znany także pod nazwą sernik z czekoladą jest nie do pobicia. Przygotowanie jest nieskomplikowane i zajmuje tylko kilka chwil. Dlatego czym prędzej poznaj poniższy przepis i zaskocz domowników. Przygotuj się jednak na spore dokładki.
Co będzie ci potrzebne na ciasto z czekoladą?
Ciasto czekoladowe składa się z masy serowej, wiśni oraz samej masy czekoladowej. Produktów jest całkiem sporo, ale nie kosztują majątku, a w dodatku większość z nich możesz mieć w swojej kuchni. Niezbędne składniki umieściliśmy na liście poniżej. Sprawdź ją, przygotuj niezbędne składniki, a potem zrób doskonały deser dla całej rodziny.
Składniki:
- 4 jajka
- 340 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 125 ml oleju
- 180 ml mleka
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 500 g sera na sernik
- 250 g serka mascarpone
- 340 g cukru
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki mąki
- 400 g wiśni
Przepis na ciasto czekoladowe z wiśniami
Do miski wbij dwa jajka i wsyp 170 gramów cukru. Utrzyj oba składniki na puszystą masę. Wlej olej, mleko i wsyp 340 gramów mąki, proszek do pieczenia, kakao oraz kawę. Czekoladę zetrzyj na tarce i wsyp do pozostałych składników. Całość wymieszaj na jednolitą masę.
Do drugiej miski włóż ser na sernik oraz mascarpone. Wsyp pozostały cukier, budyń, pół łyżeczki proszku do pieczenia oraz 2 łyżki mąki pszennej. Wbij jajka i za pomocą miksera wymieszaj składniki.
Foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Masę czekoladową nakładaj za pomocą łyżki naprzemiennie z masą serową. Na pierwszej warstwie ułóż umyte i wydrylowane wiśnie. Przykryj je kolejną warstwą z obu mas. Na wierzchu ułóż pozostałe wiśnie. Ciasto czekoladowe piecz przez 80 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Kiedy wystygnie, krój na kawałki i podawaj na deser.