Smakosze.pl Przepisy Idealnie chłodzący napój z arbuza. Orzeźwienie uzyskasz dodając 1 popularne zioło
canva/nitrub

Idealnie chłodzący napój z arbuza. Orzeźwienie uzyskasz dodając 1 popularne zioło

19 sierpnia 2022

Szukacie smacznego napoju na upały? Zaparzcie czerwoną herbatę i połączcie ją z arbuzem oraz miętą. Przyjemne orzeźwienie i chłód mięty oraz delikatny słodki smak owocu zachwycą was zaraz po spróbowaniu. Koniecznie sprawdźcie tę kombinację. Jest wyśmienita.

W ciepłe dni smaczny napój chłodzący jest na wagę złota. Warto sięgnąć po coś innego niż klasyczną lemoniadę. Arbuz z miętą i głębokim w smaku naparem z czerwonej herbaty będzie w sam raz. Przygotujecie go szybko, a zniknie w okaz mgnieniu. Skusicie się?

Przepis na znakomity napój chłodzący z arbuzem

Składniki na 4 porcje:

  • 1 szklanka świeżo zaparzonej czerwonej herbaty

  • 1 kg miąższu arbuza

  • 2 garści świeżych listków mięty

  • kilka łyżek soku z cytryny

  • cukier lub słodzik (opcjonalnie)

  • plastry cytryny do dekoracji

Jak zrobić napój na upały? Połączcie czerwoną herbatę, miętę i arbuza, a będzie pysznie

Przestudzoną herbatę umieszczamy w większej butelce lub słoiku. Opłukane listki mięty łączymy z arbuzem i sokiem z cytryny. Blendujemy je.

Uzyskaną masę przelewamy do naparu, korzystając z sitka o gęstym splocie lub lejka wyłożonego gazą lub filtrem papierowym. Zależy nam na odseparowaniu resztek zieleniny i miąższu i uzyskaniu klarownego płynu.

Mieszamy składniki i próbujemy napoju. Dosładzamy, jeśli uznamy, że to konieczne. Podajemy z lodem. Smacznego.

Wskazówka: podobny napój na upały można przygotować na bazie herbaty zielonej lub czarnej. Konieczne bezie jednak sporządzenie delikatnych naparów i dobór odpowiednich proporcji dodatków smakowych.

Po inne pomysły na napoje chłodzące zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule zdradzamy pyszny patent na kawę na zimno . W tym natomiast odkrywamy tajniki przyrządzania lemoniady z nektarynek .

Napój chłodzący z arbuzem i miętą jest pyszny
canva/DAPA Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy