Smakosze.pl
Święta z Magdą Gessler

canva/joannawnuk; Eastnews/TRICOLORS

Ile kosztują świąteczne smakołyki w delikatesach Gessler?

12 Listopada 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Powoli zbliża się czas, gdy planować będziemy świąteczne wydatki. Część z was, by spędzić w kuchni mniej czasu, być może zdecyduje się na zakup gotowych potraw. Specjalnie dla was sprawdziliśmy, jakie ceny przyjdzie nam zapłacić za tradycyjne wigilijne dania u Magdy Gessler.

Magda Gessler słynie z pełnych smaku, przygotowywanych z najlepszych składników posiłków. Wystarczy wspomnieć jej przepisy na tradycyjną grzybową czy recepturę na śledzie w oleju. Świąteczne dania z pewnością nie mają sobie równych. Ich koszt jest jednak dość wysoki.

Czarne kluski

Przepis na niezapomniane czarne kluski

CZYTAJ DALEJ

Ile będą kosztowały wigilijne dania U Fukiera?

Oferta lokalu obejmuje zarówno dania do podania na samej kolacji wigilijnej, jak i opcje obiadowe czy desery. Za najbardziej popularną na polskich stołach wigilijną rybę, czyli karpia, przyjdzie nam zapłacić 28 złotych. Kawałek o wadze 200 g, który dostaniemy w tej cenie, z pewnością nie wystarczy na sutą kolację.

Cena barszczu również zatrważa. 900 ml tego specjału kosztuje aż 50 złotych. Do dania musimy jeszcze dokupić uszka. Te kosztować nas będą 44 złote, a w tej cenie dostaniemy zaledwie 10 sztuk tego tradycyjnego dodatku.

Nie lepiej jest w przypadku ryby po grecku, za którą zapłacimy aż 35 złotych za jedyne 200 g tej potrawy — czy pierogów. Za te ostatnie w wersji z prawdziwkami zapłacimy 42 złote. Tyle kosztować nas będzie 6 sztuk wyrobu, czyli tyle ile najprawdopodobniej zje jeden gość na naszej kolacji.

W menu świątecznym nie zabraknie potraw ekstrawaganckich. U Fukiera zakupimy np. śledzie w sherry z antonówką (43 zł/300 g) czy karpia faszerowanego po żydowsku (49 zł/ 300 g). Dostępny jest też pasztet z dziczyzny w cenie 75 złotych za foremkę o masie 500 g.

Desery również nie należą do tanich. Makowiec kosztuje 120 złotych za 1,2 kg, beza 110 zł za podobną ilość. Nieco tańsze są jabłecznik (65 zł/1,2 kg wyrobu) czy piernik staropolski przekładany powidłami śliwkowymi (85 zł/1 kg wyrobu).

Sytuacja nie wygląda lepiej w przypadku dań obiadowych. Lokal na pierwszy dzień świąt Bożego Narodzenia proponuje m.in. kurczaka pieczonego nadziewanego wątróbką i chałką. Za 1,6 kg tak przyrządzonego mięsa zapłacimy 90 złotych. Fukier ma w ofercie także kaczkę z pieca. Jej cena jest jednak astronomiczna — za około 2,2 kg potrawy przyjdzie nam zapłacić aż 140 złotych.

Piernik staropolski

Za tradycyjny piernik staropolski u Magdy Gessler zapłacimy aż 85 złotych

Źródło zdjęcia: canva/Dar1930

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Slajd 1 z 7

ćwiartki kurczaka

Każdy lubi kurczaka

W wielu domach kurczak jest jednym z podstawowych mięs.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ufukiera

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Produkty

Szczegóły najnowszej oferty Biedronki

Czytaj więcej >
kawa

Produkty

Kawa staje się coraz droższa, nie każdego będzie na nią stać

Czytaj więcej >

Produkty

Dlaczego warto jeść mandarynki?

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone i konserwowe

Produkty

Ogórki kiszone czy konserwowe, które z nich są najzdrowsze?

Czytaj więcej >
ogórki w folii

Produkty

Dlaczego ogórki pakowane są w folię?

Czytaj więcej >
Mięsne podkładki chronią nasze zdrowie

Produkty

Do czego służą podkładki pod mięso?

Czytaj więcej >