Ile smażyć dewolaje?
Dewolaj to pomysł na smaczny obiad dla całej rodziny. Soczyste filety, wylewające się masełko i chrupiąca panierka posmakuje każdemu. Jak zawinąć mięso, żeby się nie rozleciały podczas smażenia? Ile smażyć dewolaje?
Dewolaj, czyli panierowana roladka drobiowa nadziewana masłem i koperkiem lub masłem czosnkowym z przyprawami jest pomysłem na pyszny obiad, nie tylko na święta. Roladki są chrupiące z zewnątrz, mają soczyste, delikatne mięso i rozpływające się masło po przekrojeniu, które nadaje danie genialnego smaku.
Przed przygotowaniem roladek zawsze dokładnie umyj, oczyść i rozbij filety drobiowe na cienkie kotleciki. Dewolaje dopraw solą, pieprzem, następnie włóż kawałek masła, oprósz koperkiem i zawiń. Jeśli boisz się, że roladki rozpadną się podczas smażenia, obwiń je cienkim sznurkiem lub nitką i zdejmij już po usmażeniu.
Jeśli szukasz pomysłu na wyjątkowe roladki, przygotuj również cordon bleu, czyli przekładane mięso z serem i szynką.
Ile smażyć dewolaje?
Dewolaje zawsze smaż na dużej ilości rozgrzanego oleju, dzięki czemu mięso się nie przypali, a panierka nie odklei od roladek. Dewolaje smaż delikatne obracając, aby roladka nie rozkleiła się na patelni.
Do smażenia wybierz masło klarowane lub olej z wysoką temperaturą dymienia, np. olej rzepakowy. Dewolaje smaż partiami, aby mięso nie stykało się z sobą, smaż 12 minut, co jakiś czas obracając, aby każda rolada była równomiernie usmażona i miała złocistą skórkę.