Smakosze.pl Porady Jajka na jajecznicę wylewamy na zimną czy rozgrzaną patelnię?
Pixabay / licencja: CC 0

Jajka na jajecznicę wylewamy na zimną czy rozgrzaną patelnię?

26 lutego 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Jajecznica to częsty towarzysz wczesnych poranków. Łatwość, z jaką można ją sporządzić, sprawia, że większość z nas wybiera ją na śniadanie. Pożywność i pyszny smak są dodatkowymi atutami, które zachęcają smakoszy do gotowania.

Jajka wypełnione są praktycznie wszystkimi enzymami, które konieczne są do optymalnej pracy całego ludzkiego organizmu - dlatego wielu dietetyków w obecnych czasach zachęca do jedzenia ich przez ludzi, niemających żadnych problemów z układem krwionośnym.

Jajecznica nie taka prosta w wykonaniu?

Choć danie to jest pyszne i pełne pozytywnych substancji odżywczych, sposób przygotowania może wywołać nie lada konsternację. Masę jajeczną należy wylewać na zimną czy gorącą patelnię? Duża część z nas korzysta z drugiej opcji, dzięki czemu oszczędzają czas. Prawda jest jednak zupełnie inna.

Jeden z najpopularniejszych szefów kuchni i restauratorów. Gordon Ramsay uważa, że jajecznica powinna być gotowana na zimnej patelni. Tylko tak można uzyskać kremową konsystencję, która jest tak dużą częścią doskonałej przyjemności podczas jedzenia.

Szybkie i gwałtowne ścięcie jajka, jakie jest obecne przy uprzednio nagrzanej patelni, sprawia, że posiłek zaczyna być złożony z dużych kawałków ugotowanego jajka . I choć nie tracimy przez to żadnych wartości odżywczych, można przygotować ją o wiele lepiej.

Jak zrobić najlepszą jajecznicę?

Po pierwsze wlej jajka na zimną patelnię z warstwą teflonu. Postaw ją na średnim gazie i powoli zacznij całość podgrzewać. Nie rozpuszczaj wcześniej masła, tylko dodaj je wraz z jajkami na chłodny metal. Pamiętaj o ciągłym powolnym mieszaniu.

Chcesz poznać więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów i gastronomii? Zajrzyj do tego artykułu , w którym wyjawiamy, czym różni się barszcz biały od klasycznego żurku. Tutaj z kolei prezentujemy zalety, jakie płyną ze spożywania długo pieczonego czosnku.

Gdy zauważysz, że jajka zaczynają się bardzo szybko ścinać, zmniejsz ogień, a patelnie na chwilę ściągnij z palnika. W tym momencie bardzo ważne jest energiczne mieszanie - dzięki niemu można wprowadzić dużo powietrza do jajek i wytworzyć smaczny krem.

Gotową jajecznicę dopraw pieprzem i solą na sam koniec. Sól działa bowiem negatywnie na jajka i dodana zbyt wcześnie sprawia, że stają się one gumowate i gąbczaste. Tak ugotowane jajka doskonale smakują ze świeżo podpieczonym tostem i zaparzoną kawą z mlekiem. Smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: pysznosci.pl

Zapraszam na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy