Smakosze.pl Przepisy Jajecznica po angielsku na bekonie. Sycące śniadanie na dobry początek dnia
canva/PeteerS

Jajecznica po angielsku na bekonie. Sycące śniadanie na dobry początek dnia

1 lipca 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Jajecznica po angielsku na bekonie to zastrzyk energii z samego rana. Jest świetnym pomysłem na szybkie, pożywne i smaczne śniadanie, które rozbudzi nas lepiej niż kawa. Jajecznica po angielsku to prawdziwa gratka dla każdego miłośnika bekonu.

Angielskie śniadania są konkretnymi potrawami, które mają zapewnić nam solidną porcję energii na wiele godzin. Składają się głównie z jajek podanych w różnej formie, bekonu, grzanek i warzyw. Jednym z takich śniadań jest jajecznica po angielsku na bekonie.

Jajecznica po angielsku jest puszysta, pożywna i pełna smaku. Smażony na maśle boczek jest chrupiący i rewelacyjnie podkreśla aromat całego dania. Do jajecznicy dodajmy również szczypiorek i podajmy ją z grzanką lub świeżymi pomidorami, a błyskawicznie zniknie z talerzy.

Nigdy nie wbijajmy jajek bezpośrednio na patelnię, dzięki czemu unikniemy żmudnego wyciągania pokruszonych fragmentów skorupek z potrawy. Niekiedy jajko może być również zepsute, a jeśli wbijemy je od razu do reszty składników, cała jajecznica po angielsku będzie do wyrzucenia.

Jajecznica po angielsku na bekonie

Składniki na 2 porcje:

  • 5 jajek

  • kawałek boczku

  • szczypiorek

  • sól, pieprz

  • odrobina mleka (opcjonalnie)

Jak zrobić jajecznicę po angielsku?

Jajka umyj i wbij do miseczki, dodaj posiekany szczypiorek, sól, pieprz i dokładnie wymieszaj. Możesz je wzbogacić również o mleko. Wówczas jajecznica będzie bardziej aksamitna. Z boczku odetnij grubą skórę, resztę pokrój na cienkie plasterki.

Boczek podsmaż na suchej patelni, tak żeby wytopić tłuszcz. Gdy będzie już chrupiący, na patelnię wlej rozmącone jajka i smaż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Jajka są idealne na śniadanie - jajecznica ze szpinakiem i omlet z szynką i serem to szybkie dania, które dostarczą energii na wiele godzin.

Smażenie bekonu
canva/kittimages

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy