Smakosze.pl Przepisy Zetrzyj i dodaj do jajecznicy. Wyjdzie wręcz idealna, już nie zrobisz inaczej
canva/mjunited

Zetrzyj i dodaj do jajecznicy. Wyjdzie wręcz idealna, już nie zrobisz inaczej

2 stycznia 2023
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Zetrzyj kawałek parmezanu, mozzarelli lub goudy i dodaj do jajecznicy. Mistrzowskie śniadanie będzie gotowe w kilka minut. Ser dobrze połączy kawałki ściętych jajek z resztą składników. Jajecznica będzie aksamitna i pełna smaku.

Do jajecznicy możemy dodać wszystkie składniki, na jakie tylko mamy ochotę. Możemy przyrządzić jajka z boczkiem, szynką, kiełbasą. Dodać cebulę, szczypiorek, pomidora, paprykę, pieczarki, grzyby, kurki i wiele innych produktów.

Niektórzy jajecznicę przygotowują na śmietanie, inni dodają mleko, majonez. Mało kto wie jednak, że smak kultowego śniadanie możemy wzbogacić również o ser. Do jajecznicy polecam starty parmezan. Dobrze sprawdzi się również mozzarella lub zwykły ser typu gouda. Wystarczy kilka łyżek wymieszać z jajkami i wlać na patelnię.

Do jajecznicy z serem również możemy dodać to, na co mamy ochotę. W poniższym przepisie znajduje się pomidor, czerwona cebula i szczypiorek. Składniki możemy zamienić lub dodać mięso. Na 5- 6 jajek dodajmy 2- 3 łyżki startego sera. Jajecznica wyjdzie obłędnie.

Przepis na idealną jajecznicę. W roli głównej ser

Składniki na 2 porcje:

  • 5- 6 jajek

  • 2- 3 łyżki startego parmezanu, goudy lub mozzarelli

  • pół cebuli czerwonej

  • mały pomidor

  • szczypiorek

  • sól, pieprz

  • masło

Jak zrobić jajecznicę z serem? Będzie wyraźna i pełna smaku

Jajka sparz i wbij do miseczki. Dodaj 2- 3 łyżki startego sera, dopraw solą, pieprzem, wymieszaj. Na maśle zeszklij posiekaną cebulę. Następnie dodaj pokrojonego pomidora i smaż, aż sok całkowicie odparuje.

Wlej jajka wymieszane z serem, wymieszaj. Jajecznicę smaż do uzyskania pożądanej konsystencji. Oprósz solidnie posiekanym szczypiorkiem i podaj z pieczywem, smacznego.

Pomysł na śniadanie? Przygotuj francuski omlet. Wychodzi za każdym razem. Polecam również racuchy twarogowe . Są puszyste i sprawdzą się na słodkie śniadanie i podwieczorek.

jajecznica
canva/fotogal

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy