Jajecznica z tofu - pyszna propozycja na śniadanie
Jajecznica z tofu wędzonym jest świetną alternatywą dla tradycyjnej jajecznicy. Tofu dostarcza białka i niezbędnych składników odżywczych i w smaku zbliżony jest do oscypka. Jajecznica z wędzonym tofu jest więc doskonałym pomysłem na pyszne i aromatyczne śniadanie dla całej rodziny. Poznaj przepis na jajecznicę z tofu.
Tofu jest wegańskim serem produkowanym z mleka sojowego. Tofu ma bardzo delikatny, praktycznie niewyczuwalny smak, jednak świetnie przejmuje smak potrawy, z którą jest podawany. Wędzone tofu ma charakterystyczny dla wędzonek zapach i smak i jest świetnym dodatkiem do jajecznicy, curry z pieczarkami i wielu innych potraw.
Tofu jest bardzo popularnym zamiennikiem mięsa. Zawiera duże ilości białka, dzięki czemu dostarcza niezbędnych dla organizmu składników. Wędzony i podsmażony na maśle z cebulką ser zyskuje genialny smak, przypominający oscypek. Pamiętaj, aby przed smażeniem dokładnie odsączyć tofu z wody i mleka sojowego.
Przepis na jajecznicę z tofu
Składniki na 2 porcje:
-
100 g wędzonego tofu
-
6 jajek
-
cebula czerwona
-
garść pomidorków koktajlowych
-
łyżka masła
-
szczypiorek
-
sól, pieprz
Jak przygotować jajecznicę z tofu?
Tofu odsącz z wody i pokrój w kostkę. Na patelni rozpuść masło i podsmaż na nim posiekaną cebulę i tofu, następnie dodaj pokrojone pomidorki koktajlowe i smaż, aż puszczą sok.
Na patelnię wbij jajka, dopraw solą, pieprzem, dodaj posiekany szczypiorek i smaż na wolnym ogniu do powstania idealnie ściętej jajecznicy.