Smakosze.pl
Curry z tofu z pieczarkami i groszkiem cukrowym

pixabay.com

Curry z tofu z pieczarkami i groszkiem cukrowym

25 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Strzemp Katarzyna

Udostępnij:

Wegetariańskie curry z tofu i warzywami o niezwykle bogatym aromacie indyjskich przypraw. Zdrowe danie dla wszystkich, którzy lubią lekko pikantny smak.

Curry z tofu z pieczarkami i groszkiem cukrowym

Historia indyjskiej przyprawy curry

Historia powstania potrawy, a raczej przyprawy curry sięga tysięcy lat wstecz, kiedy to w Indiach zaczęto w moździerzach ucierać składniki mieszanek przypraw. Obecnie curry jest jedną z najpopularniejszych mieszanek przypraw na świecie, a jej wersje są ciągle ulepszane, jednak nie jest znany skład pierwotnie dobranych przypraw. Curry w Europie pojawiło się sprawą brytyjskich kolonizatorów - kupców i żołnierzy, którzy w okresie wielkiego współzawodnictwa o pierwszeństwo w handlu przyprawami z Indii i Dalekiego Wschodu, rywalizowali z Anglią, Portugalią i Holandią. To właśnie oni wracając do ojczyzny wprowadzili zwyczaj mielenia przypraw „na zapas”, aby przywieźć ich jak największą ilość.

Współcześnie najczęściej spotykana w sklepach jest zachodnia wersja curry, czyli gotowa mieszanka sproszkowanych przypraw takich jak imbir, pieprz czarny, kurkumę, kolendrę, gorczycę czarną, kmin rzymski, chili i są to podstawowe przyprawy w kuchni indyjskiej. Mieszanka zmieszana z olejem lub indyjskim masłem ghi, daje pastę curry, również popularną w gastronomii.

Przyprawa curry ma liczne, potwierdzone badaniami działanie antynowotworowe, głównie ze względu na obecność w mieszance kurkumy. Ponadto ta indyjska mieszanka przyspiesza trawienie i pomaga w walce z trądzikiem. Curry pomaga także w łagodzeniu bólów migrenowych oraz mięśni i stawów.

Różne wersje klasycznej potrawy curry

Potrawa curry na dobre zaistniała w kuchniach całego świata, głównie ze względu na nietuzinkowy smak, jaki nadaje różnym rodzajom mięsa. Świetnie nadaje się zarówno do drobiu, jak i wieprzowiny oraz baraniny. Dodaje się ją także do ryb, warzyw i sosów. Znanym i lubianym zastosowaniem curry jest przyprawianie ugotowanego ryżu, który dzięki temu zyskuje charakterystyczną żółtą barwę i wyjątkowy smak.

Wędrując po świecie, curry zyskała wiele wariantów swej potrawy, w zależności od regionu, tradycji i kultury kulinarnej. Wyróżnić można przede wszystkim curry suche i mokre, wegetariańskie i mięsne oraz ostre i łagodne. W Japonii spotkać można słodzą i delikatniejszą odmianę curry, z bardziej europejskimi dodatkami, jak kurczak, ziemianki, marchewka. Indyjskie wersje curry to przede wszystkim gęste sosy na bazie fasoli, cieciorki oraz opiekane w przyprawach mięso drobiowe lub jagnięce, o bardzo różnym stopniu ostrości, podawane zazwyczaj z ryżem długoziarnistym basmati. Curry jest zdecydowanie potrawą wielokulturową, gdzie bez względu na region, zapewnia nowe wrażenia wizualne i smakowe.

Curry z tofu z pieczarkami i groszkiem cukrowym

Wegetariańskie curry z tofu i warzywami o niezwykle bogatym aromacie indyjskich przypraw. Rozgrzewające i zdrowe danie, dla wszystkich, którzy lubią lekko pikantny smak curry. 

Składniki:

  • 1 łyżka oleju roślinnego

  • 3 ząbki czosnku

  • 2 cebulki szalotki

  • 1 łyżeczka startego imbiru

  • 1 łyżka masła orzechowego

  • 1/2 łyżeczki kurkumy

  • 1/3 łyżeczki kuminu

  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki chili

  • 250 ml mleka kokosowego

  • puszka pomidorów krojonych

  • 1 łyka soku z limonki

  • 1 łyżeczka cukru brązowego (może być też zwykły)

  • 3 pieczarki

  • około 15 strąków groszku cukrowego lub fasolki zielonej

  • około 150 g tofu

W ramach przypraw można również użyć gotowej mieszanki lub pasty curry, zwracając uwagę by jakość była wysoka a skład pokrywał się z najważniejszymi przyprawami z tej potrawy.

Do podania: ryż jaśminowy lub inny długoziarnisty

Przygotowanie:

  • Rozgrzać głęboką patelnię, wlać olej, dodać rozdrobniony w prasce czosnek, pokrojone w piórka cebulki i zeszklić je (około 2-3 minuty). Dodać imbir i smażyć razem przez około 1 minutę.

  • Dodać masło orzechowe i wymieszać, dodać kurkumę, kumin i ostrą paprykę, podgrzewać przez kilkanaście sekund. Następnie zwiększyć ogień, wlać 250 ml wody i mleko kokosowe, wymieszać i zagotować.

  • Dodać sok z limonki, cukier, szczyptę soli i gotować przez około 3 minuty.

  • Dodać pokrojone pieczarki, pomidory z puszki i gotować przez około 5 minut.

  • Dodać groszek lub fasolkę, pokrojone tofu i gotować przez kolejne 3 minuty.

  • Po tym czasie sos powinien być już gęsty a warzywa ugotowane, ale wciąż jędrne.

  • Podawać z ugotowanym według przepisu na opakowaniu ryżem.

Warzywa do tego przepisu można dowolnie miksować i komponować własny przepis na curry. Można je również wzbogacić przez dodanie podsmażonego kurczaka.

Strzemp KatarzynaAutor

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

tatar Magdy Gessler

Przepisy

Jak Magda Gessler robi tatara?

Czytaj więcej >
Ciasto Kopciuszek według siostry Anastazji

Przepisy

Ciasto Kopciuszek według siostry Anastazji

Czytaj więcej >
jajo sadzone

Przepisy

Jak zrobić sadzone jajka bez oleju?

Czytaj więcej >
surówka z kalarepy

Przepisy

Witaminowa bomba - najlepsza surówka z kalarepy

Czytaj więcej >
śledzie

Przepisy

Jak zrobić marynowane śledzie bez octu?

Czytaj więcej >
Marchewka z groszkiem

Przepisy

Tradycyjna marchewka z groszkiem krok po kroku

Czytaj więcej >