Smakosze.pl Porady Sposób na zamrożenie większej ilości jajek
Pixabay/pasja1000

Sposób na zamrożenie większej ilości jajek

4 marca 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Jajka od wielu tysięcy lat stanowią cenny składnik diety. Głównie za sprawą ogromnej ilości aminokwasów, których różnorodność jest tak duża w jajkach, że produkt ten stanowi prawie idealne źródło pokarmu. Często ludzie kupują duże ilości jajek i nie wiedzą co z nimi zrobić. Mamy na to rozwiązanie.

Jeśli zdarzyło ci się kupić zbyt dużo wydmuszek z jajkami, nie musisz martwić się, że zmarnowałeś pieniądze. Jajka, po odpowiednim przygotowaniu, można bowiem bezpiecznie mrozić domowymi metodami. Dzięki temu zachowasz jajka na znacznie dłużej.

Jak mrozić jajka?

Oczywiste jest, że mrożenie całych jajek ze skorupkami nie może się udać. Pod wpływem niskiej temperatury woda zamarza i zwiększa swoja objętość. Tym samym ciasno zamknięte białko i żółtko mogą rozsadzić skorupkę od środka, wylewając się do zamrażalnika.

Aby skutecznie przechowywać jajka w zamrażalniku, należy je wylać ze skorupek. Mrożone może być zarówno białko, żółtko jak i całe jajka zmieszane ze sobą. Wystarczy przelać je do woreczka strunowego i delikatnie włożyć do szuflady zamrażalnika.

Mrozić można także potrawy jajeczne, takie jak zapiekanki śniadaniowe lub quiche . Niska temperatura nie ma wpływu na konsystencje, fakturę czy smak jajek, dlatego taka forma przechowywania jest całkowicie bezpieczna. Nie należy jednak mrozić jajek ponownie po rozmrożeniu - lecz ta zasada odnosi się do wszystkich produktów spożywczych.

Co daje mrożenie jajek?

Poza wiadomym wydłużeniem przydatności do spożycia jajka mogą zyskać na zamrożeniu. Badania pokazały, że zamrożone i rozmrożone białka jaja mają znacznie lepsze właściwości pienienia się, co może być szczególnie przydatne dla cukierników robiących bezę.

Chcesz poznać więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów i gastronomii? Zajrzyj do tego artykułu , w którym wyjawiamy co o obecnej sytuacji restauracji myśli Wojciech Modest Amaro. Tutaj z kolei pokazaliśmy najlepszy przepis na tani i szybki obiad.

Żółtka podczas mrożenia zachowują się odrobinę inaczej. Jak czytamy na portalu zdrowie.wprost.pl, kiedy surowe żółtka jaj są zamrożone, przybierają gęstą, żelową konsystencję. Nazywa się to żelowaniem, a badania sugerują, że jest to wynikiem powstawania kryształków lodu w żółtku.

Można temu przeciwdziałać mieszając żółtka z białkami, lub dodając do samych żółtek cukier, albo sól . Ostatni sposób nadaje żółtkom smaku, więc warto napisać na opakowaniu, w którym przechowywane są jajka, czy były dodane do nich jakieś inne składniki.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: zdrowie.wprost.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy