Jajka po tatarsku: kwaskowa przekąska
pixabay.com

Jajka po tatarsku: kwaskowa przekąska

Jajka po tatarsku to smaczna potrawa na bazie sosu, którym od wieków raczyli się Tatarzy. Są łatwe w przygotowaniu, smaczne, pożywne i ładnie prezentują się na stole. Wielkanoc, chrzciny czy domówka – jajka po tatarsku zawsze są na miejscu. Poznaj prosty przepis na jajka po tatarsku!

Jajka po tatarsku: wielkanocna lista przebojów

Obok jajek faszerowanych tuńczykiem i sałatki jajecznej z chrzanem, jajka po tatarsku to jeden z hitów polskich stołów w okresie Wielkanocy. Podobnie jak inne potrawy jajeczne, jajka po tatarsku są proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Sprawdzają się jako przekąska, samodzielny posiłek lub dodatek np. do obiadu. Prosty przepis pozwala na liczne modyfikacje składu i konsystencji sosu, tak że każdy może stworzyć własny wariant jajek po tatarsku. Poznajcie nasz przepis, a potem stwórzcie własny!

Jajka po tatarsku: skąd wziął się przepis?

Polacy od wieków wojowali z Tatarami, nadciągającymi ze stepów Azji. Wielu z nich osiedliło się w granicach Rzeczypospolitej, tak że jeszcze dziś pod Białymstokiem działa prężna społeczność polskich Tatarów. Jedną ze specjalności kuchni tatarskiej jest specjalny sos, robiony m.in. z grzybów, ogórków i cebuli. Polskie książki kucharskie zaczęły podawać przepisy na ten sos i sposoby jego wykorzystania w XVIII w. Wtedy też – jak się zdaje – jajka po tatarsku po raz pierwszy zyskały na popularności.

Jajka po tatarsku: dla kogo?

Jajka po tatarsku mają charakterystyczny, wyrazisty, nieco kwaskowy smak, który zachwyci wszystkich koneserów jajek. Często też bardzo odpowiadają dzieciom. Osoby na diecie powinny jednak uważać – jajka po tatarsku są dość kaloryczne, a gdy się je dobrze przyprawi, trudno poprzestać na jednej połówce.

Jajka po tatarsku: na jaką okazję?

Jajka po tatarsku to jeden z klasyków wielkanocnych, gdy potrawy z jajek jemy szczególnie chętnie i często. Ponieważ jednak jest to danie łatwe w przygotowaniu, smaczne, sycące, a do tego całkiem zdrowe, jajka po tatarsku serwować można właściwie w każde święto i bez święta, np. jako imprezową przekąskę. Mogą też zastąpić sałatkę do obiadu lub kolację.

Jajka po tatarsku: ile kalorii?

Jajka po tatarsku to danie dość kaloryczne (jajka, majonez), jednak ostateczną wartość kaloryczną trudno podać, bo wszystko zależy od rodzaju i proporcji składników, a także wielkości porcji. Osoby na diecie lub szczególnie dbające o linię mogą po prostu zjeść mniej.

Jajka po tatarsku: trudność

Jajka po tatarsku to potrawa łatwa do przygotowania. By ją wykonać, trzeba tylko umieć ugotować jajka na twardo i mieć cierpliwość do ich obrania. Poza tym trzeba siekać warzywa. Żadnych skomplikowanych procesów o wielu etapach i krokach, żadnych dziwacznych kuchennych urządzeń.

Jajka po tatarsku: czas na przygotowanie

Jajka po tatarsku przygotowuje się szybko. Jeśli wykonasz sos w czasie gotowania się jajek na twardo, całe przygotowanie nie powinno zająć dłużej niż kwadrans.

Jajka po tatarsku: składniki

  • Jajka – 5 lub 6 (2 jajka, czyli 4 połówki na jedną porcję),
  • Majonez – 2 łyżki stołowe,
  • Marynowane pieczarki – 80 g (mogą też być inne grzyby, np. borowiki, maślaki),
  • Ogórek kiszony – 1 sztuka,
  • Cebulka dymka lub szalotka – 1 sztuka,
  • Sól i pieprz – po ok. 1/3 łyżeczki,
  • Koperek i szczypiorek – po ok. 1 łyżeczce,
  • Natka pietruszki – po cztery listki na jajko.

Jajka po tatarsku: składniki opcjonalne

  • Jogurt naturalny – ok. 4 łyżki stołowe,
  • Korniszony – ok. 100 g,
  • Kapary – ok. 40 g,
  • Musztarda – jedna łyżeczka,
  • Rzodkiewka – ok. 2 nieduże sztuki, po plastrze na każdą połówkę jajka.

Jajka po tatarsku: potrzebne przybory

Do przygotowania jajek po tatarsku potrzeba garnka do ugotowania jajek, miski na zimną wodę, miski i łyżki do mieszania składników, noża do krojenia, a także salaterki do podania gotowej już potrawy.

Jajka po tatarsku: ugotuj jaja na twardo

Nalej do garnka zimnej wody z kranu, włóż do niej jajka, a potem zagotuj wodę. Gdy już zawrze, wyłącz kuchenkę, przykryj garnek i odczekaj 9 minut, by jajka ugotowały się na twardo. Potem wyjmij je z garnka, stuknij o krawędź oboma końcami każdego jajka, by skorupka pękła, a następnie włóż jajka do naczynia z zimną wodą. Dzięki przełożeniu do zimnej wody i naruszeniu skorupki, łatwiej będzie obierać ugotowane na twardo jajka.

Gdy już obierzesz jajka, przetnij każde na połowy i ułóż na półmisku, Każde żółto posyp odrobiną soli.

Jajka po tatarsku: zrób sos tatarski

Sos tatarski można wprawdzie kupić w sklepie, ale nic nie zastąpi sosu przygotowanego samodzielnie ze świeżych składników. Warto się postarać, tym bardziej, że samodzielne zrobienie sosu tatarskiego jest proste i zajmuje tylko kilka minut.

Zrób sos tatarski, czekając, aż jajka ugotują się na twardo. Posiekaj w drobną kostkę pieczarki, ogórek kiszony i cebulkę. Pamiętaj, by grzyby i ogórki wcześniej odsączyć, aby nadmiar zalewy ze słoików nie zaburzył smaku i konsystencji sosu tatarskiego. Następnie posyp wszystko pieprzem i solą. Soli dodaj oszczędnie, jeśli wcześniej posypałeś nią żółtka jaj. Dołóż za to szczodrze majonezu i dokładnie wymieszaj.

Wyłóż przygotowany farsz/sos tatarski na żółtka jajek. Alternatywnie, możesz położyć jajka na talerzu żółtkami do dołu i zalać je sosem.

Jajka po tatarsku są już gotowe!

Jajka po tatarsku: podanie i dekoracja

Jajka po tatarsku dobrze prezentują się np. posypane szczypiorkiem lub koperkiem, z dodatkiem listków natki pietruszki. Można też dołożyć paski czerwonej, żółtej lub zielonej papryki, ćwiartki rzodkiewki czy połówki pomidorków koktajlowych. Ważne, by dekoracja dobrze komponowała się z białym kolorem sosu i by nie zaburzała kwaskowatego smaku naszych jajek po tatarsku.

Jajka po tatarsku często podaje się schłodzone – po wstawieniu na kilka godzin do lodówki.

Jajka po tatarsku: urozmaicenia

Niektórzy przygotowują sos tatarski, dodając do niego wygrzebane z jajek żółtka i dopiero masę dokładnie wymieszaną z żółtkami przekładają potem na jajka. Innym popularnym dodatkiem do sosu tatarskiego są korniszony i kapary, często dokłada się też łyżeczkę musztardy.

Dla wzmocnienia smaku i urozmaicenia konsystencji sosu tatarskiego możesz też dodać do niego kilka łyżek jogurtu naturalnego. Nie nada się natomiast słodkawy kefir.

Jajka po tatarsku: porady i wskazówki

Jeśli przygotowujesz jajka po tatarsku na jakąś specjalną okazję (np. spotkanie rodzinne) i zależy Ci, by dobrze się prezentowały, ugotuj o dwa więcej niż zamierzasz podać. Te dwa jajka stanowić będą zapas na wypadek, gdyby któreś pękło w czasie gotowania lub źle się obrało (np. skorupka odeszła wraz z płatem białka).

Następny artykuł