Jak długo smażyć pieczarki?
Pieczarki to bardzo uniwersalne grzyby, za pomocą których stworzyć wiele wyjątkowych dań. Grzyby należy poddać odpowiedniej obróbce termicznej, aby zyskały intensywny smak i aromat, a niewłaściwe smażenie wysuszy je lub spali. Jak długo smażyć pieczarki?
Pieczarki to hodowlane grzyby, które dostępne są w sklepach przez cały rok. Pieczarki są delikatniejsze w smaku od grzybów leśnych, jednak podsmażone zyskują wyraźny aromat i są przepyszne. Z pieczarek przygotujesz między innymi zupy, sosy, tarty. Grzyby świetnie łączą się z mięsem, makaronami i innymi warzywami.
Jeśli chcesz usmażyć pieczarki i zrobić z nich sos lub zupę, zawsze smaż je na przykrytej patelni, aby puściły wodę i były miękkie. Jeśli natomiast szykujesz grzyby do zapiekanek, grzanek lub chcesz położyć je na mięso, smaż grzyby bez pokrywki, aby były bardziej suche, jednak stale kontroluj stopień wysmażenia.
Grzyby leśne wymagają innego smażenia niż pieczarki. W tym artykule dowiesz się, jak długo smażyć grzyby , aby zachowały swoją strukturę i wyjątkowy smak.
Jak długo smażyć pieczarki?
Pieczarki zawsze smaż na roztopionym maśle lub mocno rozgrzanym oleju. Zimny lub słabo rozgrzany tłuszcz jest wchłaniany w grzyby, przez co pieczarki będą tłuste.
Pieczarki pokrój w plastry i smaż od 10 do 15 minut w zależności od wielkości i ilości grzybów. Jeśli chcesz usmażyć drobno posiekane pieczarki, smaż je maksymalnie 5 minut.