Smakosze.pl
Jak długo smażyć grzyby?

canva/Shaiith

Jak długo smażyć grzyby?

6 Grudnia 2021

(Ostatnia zmiana: 17 Grudnia 2021)

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Grzyby, niezależnie od rodzaju, są rewelacyjnym dodatkiem do wielu dań, sprawiając, że potrawy są niezwykle smaczne i aromatyczne. Grzyby należy smażyć przez określoną ilość czasu, aby były najlepsze w smaku, nie przypiekły się i nie zaczęły dusić na patelni. Jak długo smażyć grzyby?

Smażone grzyby są świetnym dodatkiem zarówno do dań mięsnych, jak i ryb i potraw wegetariańskich. Usmażysz z nich pyszną jajecznicę, pastę, a także aromatyczny sos. Sos z grzybów leśnych doskonale smakuje również z kaszą i makaronem.

Jeśli chcesz podać grzyby jako dodatek do mięsa, na kanapkę czy przystawkę, wykorzystuj grzyby o mniejszej zawartości wody, jak podgrzybki, kurki, rydze. Po usmażeniu grzyby te są jędrne i nie rozlatują się, jak np. pieczarki.

Masz więcej grzybów leśnych? Koniecznie ususz je w domu, będą doskonałym dodatkiem do zupy wigilijnej lub pierogów. W tym artkule dowiesz się, jak suszyć grzyby, aby nie spleśniały.

Jak długo smażyć grzyby?

Przed smażeniem dokładnie umyj i oczyść grzyby, pokrój je, a następnie wyłóż na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar wody i nie pryskały podczas obróbki termicznej.

Smażone grzyby będą miały najlepszy smak, kiedy do smażenia wykorzystasz masło. Tłuszcz, na którym obrabiasz produkty spożywcze zawsze się z nimi wiąże i wpływa na smak całego dania.

Grzyby smaż od 10 do 15 minut, w zależności do rodzaju, ilości i wielkości pokrojonych kawałków. Przykładowo, pieczarki będą smażyć się krócej niż borowiki.

Grzyby smażone na grzance

Grzyby zawsze smaż na wolnym ogniu, aż puszczą wodę, a następnie odparują.

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

miód

Porady

Po czym rozpoznać dobry miód?

Czytaj więcej >

Porady

Jakie jest najlepsze mięso do gulaszu?

Czytaj więcej >
mięso w mleku

Porady

Dlaczego warto moczyć karkówkę w mleku?

Czytaj więcej >
smażenie pączków

Porady

Co zrobić ze zużytym olejem po smażeniu pączków?

Czytaj więcej >
rosół

Porady

Dlaczego warto dodać do rosołu szklankę zimnej wody?

Czytaj więcej >
gotująca babcia

Porady

Dzień Babci - zdradzamy najlepsze babcine sztuczki kulinarne

Czytaj więcej >