Smakosze.pl
Jak długo smażyć grzyby?

canva/Shaiith

Jak długo smażyć grzyby?

16 Grudnia 2021

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Grzyby, niezależnie od rodzaju, są rewelacyjnym dodatkiem do wielu dań, sprawiając, że potrawy są niezwykle smaczne i aromatyczne. Grzyby należy smażyć przez określoną ilość czasu, aby były najlepsze w smaku, nie przypiekły się i nie zaczęły dusić na patelni. Jak długo smażyć grzyby?

Smażone grzyby są świetnym dodatkiem zarówno do dań mięsnych, jak i ryb i potraw wegetariańskich. Usmażysz z nich pyszną jajecznicę, pastę, a także aromatyczny sos. Sos z grzybów leśnych doskonale smakuje również z kaszą i makaronem.

Jeśli chcesz podać grzyby jako dodatek do mięsa, na kanapkę czy przystawkę, wykorzystuj grzyby o mniejszej zawartości wody, jak podgrzybki, kurki, rydze. Po usmażeniu grzyby te są jędrne i nie rozlatują się, jak np. pieczarki.

Masz więcej grzybów leśnych? Koniecznie ususz je w domu, będą doskonałym dodatkiem do zupy wigilijnej lub pierogów. W tym artkule dowiesz się, jak suszyć grzyby, aby nie spleśniały.

Jak długo smażyć grzyby?

Przed smażeniem dokładnie umyj i oczyść grzyby, pokrój je, a następnie wyłóż na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar wody i nie pryskały podczas obróbki termicznej.

Smażone grzyby będą miały najlepszy smak, kiedy do smażenia wykorzystasz masło. Tłuszcz, na którym obrabiasz produkty spożywcze zawsze się z nimi wiąże i wpływa na smak całego dania.

Grzyby smaż od 10 do 15 minut, w zależności do rodzaju, ilości i wielkości pokrojonych kawałków. Przykładowo, pieczarki będą smażyć się krócej niż borowiki.

Grzyby smażone na grzance

Grzyby zawsze smaż na wolnym ogniu, aż puszczą wodę, a następnie odparują.

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Orzechy włoskie - usuwanie skórki jest proste

Porady

Wrzuć orzechy włoskie na kilka minut do wrzątku. Efekt zachwyci niemal natychmiast.

Czytaj więcej >
Prosty sposób na obfite zbiory pomidorów

Porady

Prosty sposób na obfite zbiory pomidorów. Stary patent dziadka do dziś nie ma sobie równych

Czytaj więcej >
Jak wyciągnąć pestkę z brzoskwini?

Porady

Jak wyciągnąć pestkę z brzoskwini? 1 patent bije na głowę wszystkie inne

Czytaj więcej >
Jak wykorzystać liście pora?

Porady

Jak wykorzystać liście pora? Mamy 3 niezwykle propozycje

Czytaj więcej >
krojenie tortu

Porady

Jak kroić weselny lub urodzinowy tort? Najważniejsze zasady

Czytaj więcej >
kiszone ogórki

Porady

Gorąca czy zimna? Jaka woda jest najlepsza na zalewę do kiszonych ogórków?

Czytaj więcej >