Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak długo smażyć grzyby?
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 06.12.2021 01:00

Jak długo smażyć grzyby?

Jak długo smażyć grzyby?
canva/Shaiith

Grzyby, niezależnie od rodzaju, są rewelacyjnym dodatkiem do wielu dań, sprawiając, że potrawy są niezwykle smaczne i aromatyczne. Grzyby należy smażyć przez określoną ilość czasu, aby były najlepsze w smaku, nie przypiekły się i nie zaczęły dusić na patelni. Jak długo smażyć grzyby?

Smażone grzyby są świetnym dodatkiem zarówno do dań mięsnych, jak i ryb i potraw wegetariańskich. Usmażysz z nich pyszną jajecznicę, pastę, a także aromatyczny sos. Sos z grzybów leśnych doskonale smakuje również z kaszą i makaronem.

Jeśli chcesz podać grzyby jako dodatek do mięsa, na kanapkę czy przystawkę, wykorzystuj grzyby o mniejszej zawartości wody, jak podgrzybki, kurki, rydze. Po usmażeniu grzyby te są jędrne i nie rozlatują się, jak np. pieczarki.

Masz więcej grzybów leśnych? Koniecznie ususz je w domu, będą doskonałym dodatkiem do zupy wigilijnej lub pierogów. W tym artkule dowiesz się, jak suszyć grzyby, aby nie spleśniały.

Jak długo smażyć grzyby?

Przed smażeniem dokładnie umyj i oczyść grzyby, pokrój je, a następnie wyłóż na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar wody i nie pryskały podczas obróbki termicznej.

Smażone grzyby będą miały najlepszy smak, kiedy do smażenia wykorzystasz masło. Tłuszcz, na którym obrabiasz produkty spożywcze zawsze się z nimi wiąże i wpływa na smak całego dania.

Grzyby smaż od 10 do 15 minut, w zależności do rodzaju, ilości i wielkości pokrojonych kawałków. Przykładowo, pieczarki będą smażyć się krócej niż borowiki.

Grzyby smażone na grzance

Grzyby zawsze smaż na wolnym ogniu, aż puszczą wodę, a następnie odparują.