Patent Kuronia na kultową marchewkę z groszkiem. Klasyk w nowej odsłonie
Marchewka z groszkiem jest popularnym dodatkiem do drugiego dania. Jedni ją lubią, podczas gdy inni za zrobią wszystko, by go nie spróbować. Jakub Kuroń zna pyszny sposób na ten kulinarny klasyk. Podsmażona na maśle mąka sprawia, że warzywny rarytas staje się niezwykle kremowy. Posmakuje nawet najbardziej wybrednym.
Choć marchewka z groszkiem dla niektórych jest niemiłym wspomnieniem z dzieciństwa, warto dać temu specjałowi drugą szansę. Odpowiednio gotując warzywa i dodając do nich delikatnej zasmażki z mąki, uzyskamy naprawdę smaczne uzupełnienie obiadu.
Przepis na marchewkę z groszkiem według Jakuba Kuronia
Składniki:
300 g marchwi
300 g mrożonego zielonego groszku
2 łyżki mąki
3 łyżki masła
szczypta cukru
odrobina soli
Przygotowanie:
Marchew obieramy i myjemy. Kroimy ją w kostkę. W garnku zagotowujemy wodę i dodajemy do niej pół łyżeczki masła. Gotujemy w niej warzywo do miękkości. Groszek mrożony płuczemy i gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Miękkie warzywa łączymy ze sobą. Doprawiamy je solą oraz cukrem. Na patelni topimy pozostałe masło, dodajemy do niego mąkę i delikatnie ją podsmażamy.
Dolewamy nieco wywaru z gotujących się warzyw. Mieszamy, a następnie łączymy powstały sos z marchewką i groszkiem. Całość zagotowujemy. Podajemy do obiadu. Smacznego. Wskazówka: masło możecie zastąpić olejem rzepakowym lub oliwą z oliwek. Marchewka z groszkiem będzie lżejsza i wegańska.
Po inne pomysły na dodatki do obiadu zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule zdradzamy jak zrobić buraczki zasmażane. Ten natomiast zawiera pomysły na pyszne surówki do ryb.
Źródło zdjęcia: canva/papkin
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Baskijski sernik z ciasteczkowym spodem od Ewy Wachowicz. Wychodzi idealnie za każdym razem
Wyborna surówka z pora, marchwi i jabłka. Najlepszy dodatek do obiadu, momentalnie znika z talerzy
Zupa kalafiorowa z curry. Aromatyczny i wyrazisty w smaku wiosenny obiad
Źródło: kuron