Smakosze.pl
Patent Kuronia na kultową marchewkę z groszkiem

canva/kajakiki

Patent Kuronia na kultową marchewkę z groszkiem. Klasyk w nowej odsłonie

22 Marca 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Marchewka z groszkiem jest popularnym dodatkiem do drugiego dania. Jedni ją lubią, podczas gdy inni za zrobią wszystko, by go nie spróbować. Jakub Kuroń zna pyszny sposób na ten kulinarny klasyk. Podsmażona na maśle mąka sprawia, że warzywny rarytas staje się niezwykle kremowy. Posmakuje nawet najbardziej wybrednym.

Choć marchewka z groszkiem dla niektórych jest niemiłym wspomnieniem z dzieciństwa, warto dać temu specjałowi drugą szansę. Odpowiednio gotując warzywa i dodając do nich delikatnej zasmażki z mąki, uzyskamy naprawdę smaczne uzupełnienie obiadu.

Co zrobić, żeby kotlety mielone były soczyste?

Co zrobić, żeby kotlety mielone były soczyste? Babciny trik nie ma sobie równych

CZYTAJ DALEJ

Przepis na marchewkę z groszkiem według Jakuba Kuronia

Składniki:

  • 300 g marchwi

  • 300 g mrożonego zielonego groszku

  • 2 łyżki mąki

  • 3 łyżki masła

  • szczypta cukru

  • odrobina soli

Przygotowanie:

Marchew obieramy i myjemy. Kroimy ją w kostkę. W garnku zagotowujemy wodę i dodajemy do niej pół łyżeczki masła. Gotujemy w niej warzywo do miękkości. Groszek mrożony płuczemy i gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

Miękkie warzywa łączymy ze sobą. Doprawiamy je solą oraz cukrem. Na patelni topimy pozostałe masło, dodajemy do niego mąkę i delikatnie ją podsmażamy.

Dolewamy nieco wywaru z gotujących się warzyw. Mieszamy, a następnie łączymy powstały sos z marchewką i groszkiem. Całość zagotowujemy. Podajemy do obiadu. Smacznego.

Wskazówka: masło możecie zastąpić olejem rzepakowym lub oliwą z oliwek. Marchewka z groszkiem będzie lżejsza i wegańska.

Po inne pomysły na dodatki do obiadu zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule zdradzamy jak zrobić buraczki zasmażane. Ten natomiast zawiera pomysły na pyszne surówki do ryb.

Marchewka z groszkiem ma wielu zwolenników

Marchewka z groszkiem ma wielu zwolenników

Źródło zdjęcia: canva/papkin

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuron

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Zupa pomidorowa jak u babci. 1 składnik i 1 czynność nadają jej aksamitności i pełnego smaku

Czytaj więcej >
sałatka z czerwonej fasoli

Przepisy

Szybka, pożywna sałatka z czerwoną fasolą. Charakteru nada jej wyrazista wędlina i aromatyczna zielenina

Czytaj więcej >

Przepisy

Ziemniaki z kiełbasą - proste danie z patelni na obiad lub kolację. Doskonale syci i smakuje

Czytaj więcej >
ciasto bez pieczenia

Przepisy

Hitowy sernik gotowany. Proste, wyśmienite ciasto bez pieczenia zachwyca smakiem

Czytaj więcej >
Jak zrobić naleśniki na krokiety, żeby nie pękały

Przepisy

Jak zrobić naleśniki na krokiety, żeby nie pękały? Najważniejsza jest 1 zasada

Czytaj więcej >
tatar tomasz strzelczyk

Przepisy

Strzelczyk wziął wołowinę i pokazał jak robi tatara. Sposób podania przyprawia o konsternację

Czytaj więcej >