Smakosze.pl Porady Jak dobrze przechowywać wędlinę? Prosty patent wydłuży jej świeżość
canva/ipsi501

Jak dobrze przechowywać wędlinę? Prosty patent wydłuży jej świeżość

22 marca 2022

Wędliny są jednym z popularniejszych dodatków do kanapek. Mięsne wyroby dłużej zachowają świeżość, jeśli umieścimy je w pergaminie. Trzymanie ich w folii, w którą spakowane zostały w sklepie, blokuje dostęp powietrza i sprzyja gromadzeniu się wilgoci, przez co szynki szybko pleśnieją.

Zakupione wędliny pozostaną dłużej świeże, jeśli zadbamy o odpowiednie warunki ich przechowywania. Nie wystarczy włożenie ich do lodówki po powrocie ze sklepu. Podpowiadamy co zrobić, by w pełni cieszyć się smakiem ulubionych wyrobów i uniknąć wyrzucania.

Przechowujcie wędlinę w pergaminie

Świeżość wędliny nie ulegnie skróceniu, jeśli wyjmiecie ją z folii, w którą spakowano ją w sklepie. Zbyt szczelne opakowanie przyczynia się do gromadzenia wilgoci na powierzchni mięsnych produktów. Ta zaś sprzyja psuciu się i powstawaniu pleśni.

Najlepiej przechowywać plastry szynki w pergaminie na środkowej półce lodówki. Tak trzymane będą dobrze przez 3-5 dni. Temperatura, jaka powinna panować w urządzeniu to 2 do 7 stopni Celsjusza.

Które wędliny dłużej zachowają świeżość?

Wyroby, które charakteryzują się dużym nawodnieniem , takie jak biała kiełbasa, parówki czy pasztet, podobnie jak szynki, muszą zostać zjedzone w ciągu 2-3 dni od zakupu, jeśli nie zostały specjalnie przygotowane do dłuższego przechowywania.

Jeżeli nie chcemy zbyt często robić zakupów, dobrym pomysłem będzie zaopatrzenie się również w wędliny w kawałku lub podsuszane. Zazwyczaj mają one dłuższy czas przydatności do spożycia i będą dobre jeszcze po tygodniu od zakupu.

Produkty te dłużej zachowują świeżość dzięki niższej zawartości wody. Stanowią więc mniej korzystne środowisko dla rozwoju bakterii i drobnoustrojów. Nadal jednak należy je przechowywać w warunkach chłodniczych.

Po więcej wskazówek dotyczących kulinariów zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule zdradzamy jak upiec doskonałą szynkę w marynacie . Ten natomiast zawiera wskazówki, które pomogą wam w zakupie dobrej białej kiełbasy .

Wędliny warto przechowywać w papierze
Wędliny warto przechowywać w papierze

Źródło zdjęcia: canva/natalyadanko

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: newsy.gotujmy, dobrowolscy

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy