Smakosze.pl
Gotowany ryż

canva/travellinglight

Jak gotować ryż?

24 Września 2021

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Ryż jest niezwykle popularnym i lubianym dodatkiem do dań na całym świecie. Idealnie komponuje się z każdym rodzajem mięsa, warzywami, sałatkami na zimno. Ryż smakuje doskonale również z jogurtem i ulubionymi owocami. Poznaj kilka prostych kroków, dzięki którym ugotujesz doskonały, sypki ryż do każdego dania.

Wyróżnia się wiele rodzajów ryżu, między innymi biały, długoziarnisty, brązowy, jaśminowy, basmati. Ryż różni się kolorem, strukturą oraz długością gotowania. Rodzaj ryżu wybierz na podstawie potrawy, jaką chcesz ugotować, np: do curry najlepszy będzie ryż jaśminowy lub basmati, do risotto - arborio.

Ryż jest źródłem węglowodanów, które są dobrze przyswajane przez nasz organizm. Zawiera dużą ilość błonnika, jest lekkostrawny i mało kaloryczny, dzięki czemu może być spożywany przez osoby z problemami trawiennymi i na diecie. Ponadto ryż nie posiada glutenu, dzięki czemu jest w pełni bezpieczny dla chorych na celiakię alergie pokarmowe.

Jak ugotować ryż na sypko?

Do przygotowania ryżu na sypko, potrzebujesz:

  • szklankę lub torebkę ryżu

  • 0,5 - 0,7 l wody

  • 3 łyżki oleju

  • łyżeczka soli

Jeśli gotujesz ryż do curry lub innej orientalnej potrawy, do gotującej się wody wsyp łyżeczkę kurkumy. Przyprawa sprawi, że ryż będzie miał bardziej wyraźny smak i nabierze ładnego, żółtego koloru.

Jak gotować ryż?

Krok 1: płukanie ryżu. Niezależnie od tego, czy gotujesz ryż z torebki, czy z większego opakowania, produkt musi być przepłukany na sicie pod zimną, bieżącą wodą.

Krok 2: ugotuj wodę, dodaj sól i olej. Olej sprawi, że ryż nie będzie się kleił i będzie doskonale sypki.

Krok 3: do gotującej się wody wsyp ryż, wymieszaj i gotuj przez 15 minut na wolnym ogniu bez zdejmowania pokrywki.

Krok 4: daj ryżowi odpocząć i zmięknąć. Po 15 minutach wyłącz gaz i odstaw na 10 minut, nie zdejmując pokrywki. Ryż wchłonie nadmiar wody i zmięknie.

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Jak najszybciej sparzyć kapustę na gołąbki?

Czytaj więcej >

Porady

Najczęstsze błędy podczas przygotowania ryb

Czytaj więcej >

Porady

Jak podgrzewać jedzenie w mikrofalówce, żeby nie było zimnie w środku?

Czytaj więcej >
Obieranie ogórka

Porady

Jak wykorzystać obierki po ogórkach?

Czytaj więcej >
Soczyste kotlety mielone od Magdy Gessler

Porady

Niezawodny patent Magdy Gessler na soczyste kotlety mielone

Czytaj więcej >

Porady

Dlaczego w kluskach śląskich trzeba zrobić wgłębienie?

Czytaj więcej >