Jak kroić cebulę, żeby nie szczypała w oczy? Najlepsi kucharze mają niezawodny patent
Jak kroić cebulę, żeby nie szczypała w oczy? Najlepsi kucharze mają sprawdzony patent. Wystarczy mocno schłodzić warzywo po obraniu ze skóry i włączyć okap podczas krojenia. Te proste triki sprawią, że już nigdy nie uronisz ani jednej łzy podczas krojenia.
Cebula jest uniwersalnym dodatkiem do każdego, wytrawnego dania. Niezależnie od tego, czy gotujemy zupę, rosół, przyrządzamy mięso na obiad, czy placki i inne dania wegetariańskie, cebula zawsze jest jednym z podstawowych składników. Jak kroić cebulę, żeby nie szczypała w oczy?
Każda cebula zawiera enzymy i kwas siarkowy, które powodują łzawienie i są odpowiedzialne za nieprzyjemny zapach. Wystarczy jednak zastosować prostą sztuczkę, a substancje nie będą drażnić oczu. Jak kroić cebulę, żeby nie szczypała w oczy? Każdy ma na to swój sposób, my znamy patent najlepszych kucharzy.
Cebula ma w kuchni uniwersalne zastosowanie. Dodajemy ją praktycznie do każdego dania, jajecznicy, zup, sosów, mięsa i dań wegetariańskich. Cebula jest nie tylko smaczna, ale też bardzo zdrowa, jest naturalnym antybiotykiem i działa antyoksydacyjnie. Jak kroić cebulę, żeby nie szczypała w oczy? Jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z rąk po krojeniu?
Jak kroić cebulę, żeby nie szczypała w oczy? Znamy patent najlepszych kucharzy
Przed krojeniem cebuli, obierz ją ze skóry i włóż na pół godziny do lodówki lub zamrażalki. Mocno schłodzone warzywo będzie uwalniać o wiele mniej enzymów, które powodują łzawienie.
Podczas krojenia warto również włączyć okap kuchenny, który szybciej pozbędzie się nieprzyjemnego zapachu, a uwalniane enzymy nie będą drażnić oczu. Zamrożenie cebuli i włączenie okapu to idealne rozwiązanie.
Dlaczego płaczemy podczas krojenia cebuli?
Cebula zawiera enzymy i kwas siarkowy, które reagują z sobą, tworząc gaz, który podrażnia oczy. Naturalną reakcją organizmu są łzy, dlatego też płaczemy praktycznie przy każdym obieraniu cebuli.
Warto dodać również, że młoda cebula będzie miała intensywniejszy zapach i większe uwalnianie enzymów i gazów, niż cebula stara. Patent kucharzy na mrożenie warzywa i włączenie okapu działa jednak doskonale zarówno na młode, jak i starsze warzywa.
Jaka cebula jest najzdrowsza? Dowiedz się również, jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu cebuli z rąk po krojeniu.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Przepis na domowy dżem jeżynowy. Idealny do pieczywa i deserów
-
Sałatka makaronowa zamiast obiadu. Doskonale syci, a zrobisz ją w 10 minut