Jak mrozić pierogi, żeby się nie posklejały?
Choć tak może się wydać na pierwszy rzut oka, mrożenie pierogów wcale nie jest proste. Lepiej zamrozić je przed czy po ugotowaniu? A może trzeba je jakoś zabezpieczyć przed sklejaniem? Rozwiewamy wątpliwości i podpowiadamy skuteczne triki, dzięki, którym zamrozicie pierogi szybko i skutecznie. Jeśli do urządzenia wstawiamy surowe smakołyki, wówczas pamiętajmy, by się ze sobą nie stykały. W przeciwnym wypadku się posklejają.
Ruskie , z mięsem czy z ulubionymi owocami — wszystkie pierogi są smaczne i każde możemy przechować w zamrażalniku . Trzeba tylko spełnić kilka warunków, które dadzą nam gwarancję, że potrawę zabezpieczycie właściwie. Zdradzamy, czego unikać.
Co należy zrobić, by mrożenie pierogów było bezpieczne?
Pierogi mrozić można na kilka sposobów. Najprostszym jest mrożenie ich na surowo , czyli tuż po ulepieniu. Układamy je wtedy na desce i przykrywamy folią spożywczą. Ważne, aby zrobić to tak, żeby pozostały między nimi pewne odstępy.
Takie postępowanie zapobiegnie sklejaniu pierogów. Jeśli bowiem będą na siebie zachodziły, złączą się, a proces mrożenia ten stan jedynie pogłębi. Nie pomijajmy też przykrywania — folia pomoże uchronić pierogi przed wysychaniem .
Tak przygotowane „tacki” z wyrobami wkładamy do zamrażalnika na około 2 godziny. Po tym czasie sprawdzamy, czy zamarzły. Jeśli nie, to wkładamy je z powrotem do zamrażalnika. Zależy nam, by pierogi były twarde jak kamień. Dopiero takie można będzie przełożyć do woreczków strunowych.
Porcjowane w ten sposób pierogi można przechowywać w chłodzie nawet do 6 miesięcy. Podobnie długo zdatne do spożycia będą zamrożone pierogi ugotowane . Aby je w ten sposób zabezpieczyć, należy je posmarować oliwą po ugotowaniu . Ten zabieg uchroni je przed wysychanie i sklejaniem się.
Następnie podobnie jak w przypadku pierogów surowych, przykrywamy je folią i zamrażamy na desce. Pamiętajmy, tylko by najpierw je wystudzić. Wkładanie ciepłych produktów do zamrażalnika jest niewskazane. Zużywa on wtedy więcej prądu, by przywrócić niską temperaturę , a żywność już zamrożona może uleć rozmrożeniu i stracić walory smakowe.
Źródło zdjęcia: canva/Milosz_G
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kulinarneprzeboje Zapraszamy na nasz Instagram