Jak parzyć kawę sypaną?
Kawa często gości na naszych stołach. Wielu smakoszy pija ją nawet kilka razy dziennie. Znaczna część wielbicieli ciemnego napoju korzysta z kawy sypanej. Okazuje się, że w trakcie jej parzenia trzeba zadbać o odpowiednie proporcje. Na 100 ml powinno przypadać około 5 g kawy. Nie bez znaczenia są również inne szczegóły.
Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie. Jej wielbicieli znajdziemy w niemal każdym zakątku globu. W Polsce bardzo często wykorzystuje się kawę sypaną. Warto wiedzieć, jak przygotować ją w odpowiedni sposób.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Poranna kawa będzie jeszcze lepsza
Nietrudno natknąć się na osoby, które dzień rozpoczynają od kubka gorącej kawy. Jakiś czas temu wspominaliśmy o tym, czy zdrowsza jest rozpuszczalna, czy sypana . Dziś nasza uwaga skupi się na tym drugim rodzaju kawy.
Kawa sypana cieszy się sporą popularnością w Polsce, jednak mało kto wie, w jaki sposób ją prawidłowo przygotować. Przeważnie po prostu kierujemy się intuicją . Każdy wielbiciel pobudzającego napoju, powinien stosować się do kilku prostych zasad. Dzięki nim kawa wyjdzie znacznie lepiej.
Zachowaj odpowiednie proporcje
Nie od dziś wiadomo, że w kulinariach proporcje odgrywają kluczową rolę. Nie inaczej jest w przypadku przygotowywania kawy sypanej. Najlepszy efekt osiągniemy wówczas, gdy na 100 ml wody będzie przypadało 5 g kawy. Jest to równowartość trzech małych łyżeczek .
Przeciętny kubek ma pojemność 250 ml. W związku z tym w tego typu naczyniu powinno znaleźć się około 7 łyżeczek kawy . Mogłoby się wydawać, że zalejemy ją po prostu wrzątkiem, jednak temperatura wody także ma znaczenie.
Jaką wodą zalewać kawę?
Okazuje się, że kawa wychodzi znacznie lepiej, jeśli wykorzystujemy do jej zaparzenia przefiltrowaną wodę . Oczywiście należy ją również przegotować. Jeśli to możliwe unikajmy zalewania kawy wrzątkiem.
Idealna temperatura wody do zaparzania kawy powinna mieć 95 stopni Celsjusza . W związku z tym po doprowadzeniu jej do wrzenia powinniśmy wyłączyć grzanie i poczekać kilka sekund.
Czas ma znaczenie
Kawa sypana kupiona w sklepie, przeważnie powinna parzyć się przez około 4 minuty. Po tym czasie warto zebrać powstały kożuch z fusów. Kawa będzie smakowała jeszcze lepiej, gdy poczekamy jeszcze kilka minut. Osiągnie wówczas optymalną temperaturę .
Warto nadmienić, że domowe młynki często mielą kawę znacznie drobniej. W związku z tym jej zaparzanie powinno trwać trochę krócej. Zazwyczaj taka kawa potrzebuje 2 minut. Jakiś czas temu wspominaliśmy o ukrytych funkcjach młynku .
Canva / Foodiesfeed
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Uniwersytet kawy