Jak poradzić sobie z kamieniem w czajniku? Wystrzegaj się 1 popularnego błędu
Wiesz, jak poradzić sobie z kamieniem w czajniku? Wystrzegaj się jednego popularnego błędu. Jakiego? Większość osób, po odkamienianiu czajnika nie wygotowuje go przed ponownym użyciem. Z tego powodu herbata i kawa mogą smakować okropnie.
Kamień w czajniku jest dość popularnym zjawiskiem. To dlatego, że w naszych kranach płynie zwykle twarda woda, z której pod wpływem wysokiej temperatury łatwo wytrąca się osad wapnia i magnezu. Gdy osadu nagromadzi się grubsza warstwa, powstaje kamień. Może on przedostawać się do wody, którą zaparzamy na przykład herbatę, co wygląda mało apetycznie.
Pod drugie osadzony wewnątrz czajnika kamień, utrudnia przewodzenie ciepła, co sprawia, że zużywamy więcej energii elektrycznej lub gazu. Nie jest to więc tez ekonomiczne. Dlatego warto oczyszczać czajnik regularnie, najlepiej raz w miesiącu.
Jak poradzić sobie z kamieniem w czajniku?
Do usuwania kamienia z czajnika warto użyć octu lub kwasku cytrynowego. Jeśli odkamieniacie czajnik octem, wlejcie do niego wodę i ocet w równych proporcjach. Potem zagotujcie płyn i pozostawcie, by wystygł. Po tym czasie wylejcie wodę z octem. Teraz wypłuczcie czajnik kilka razy zimną wodą. Potem napełnijcie go wodą, zagotujcie ją, wystudźcie i wylejcie z czajnika. Czynność można powtórzyć, dzięki czemu z czajnika zniknie nieprzyjemny posmak octu. Dzięki temu zaparzona herbata czy kawa będą smakować tak, jak trzeba.
Do odkamieniania czajnika można też użyć soku z cytryny. Wyciśnięty z jednego owocu sok wymieszajcie z 1,5 szklanki wody. Płyn wlejcie do czajnika, zagotujcie i odstawcie czajnik na godzinę. Wylejcie wodę z sokiem, czajnik dokładnie wypłuczcie.
W usuwaniu kamienia dobrze sprawdza się również soda oczyszczona. Czajnik napełnijcie wodą, wsypcie do niego łyżkę sody oczyszczonej i całość zagotujcie. Pozostawcie czajnik na godzinę, po czym wylejcie wodę. Dokładnie wypłuczcie czajnik i zagotujcie w nim 1-2 razy wodę, zanim użyjecie jej do przyrządzenia napoju.
Inne skuteczne sposoby odkamieniania czajnika
Do odkamieniania czajnika można wykorzystać colę. Wystarczy wlać jej szklankę do czajnika i dolać tyle wody, by płyn sięgał do najwyżej położonej podziałki. Teraz trzeba całość zagotować, odstawić na pół godziny i wylać płyn. Czajnik należy dokładnie wypłukać. Jeśli osadu jest dużo, do czajnika można dodatkowo wsypać łyżkę sody oczyszczonej.
Kamień w czajniku skutecznie też usuną ziemniaczane obierki. Wsyp ich trochę do czajnika, napełnij go wodą i zagotuj. Potem opróżnij czajnik i dokładnie wypłucz. Jeśli zostało jeszcze trochę kamienia, powtórz czynność ze świeżymi obierkami. Metody tej nie stosuj jednak do plastikowych czajników, bo na ich powierzchni mogą się pojawić przebarwienia.
Z naszego serwisu dowiecie się też, jak wyczyścić szybę w piekarniku, a także, w jaki sposób pozbyć się nieprzyjemnych zapachów z lodówki.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: neonet, newsy.gotujmy