Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Zbieracie kanie? Sprawdźcie, jak przyspieszyć rozwijanie się kapelusza. Sposób jest banalnie prosty

Zbieracie kanie? Sprawdźcie, jak przyspieszyć rozwijanie się kapelusza. Sposób jest banalnie prosty

Kania - sposób na rozwinięcie kapelusza
canva/Inventori

Znaleźliście kanie, ale ich kapelusze nie są jeszcze wystarczająco rozwinięte? Spokojnie możecie zabrać je do domu, bo mamy niezwodny sposób, za sprawą którego kapelusze szybko staną się duże. Prosta sztuczka sprawi, że będziecie mogli przyrządzić z kani smaczne kotlety. Koniecznie sprawdźcie — warto choć raz ich posmakować.

Czubajka kania jest jednym z najsmaczniejszych grzybów, jakie znaleźć można w polskich lasach. Jest Idealna na kotlety. Jej rozwinięty kapelusz potrafi osiągać spektakularne rozmiary. Wiemy, co zrobić, jeśli grzyb pozostaje skulony. Prosty patent pomoże nam przyrządzić z niego „schabowego".

Jak rozwinąć kapelusz kani? Pomoże jedna sztuczka

Metoda, która pomoże skłonić kanię do tego, by jej kapelusz zwiększył rozmiary do pożądanych jest naprawdę prosta. Egzemplarz, który wymaga „podrośnięcia”, należy po prostu wstawić do naczynia z zimną wodą, uprzednio oczyszczając nóżkę ze ściółki.

Kilka godzin we wspomnianych warunkach sprawi, że naszym oczom ukaże się piękny rozwinięty „parasol” - doskonały na kotlety. Czasami czas trwania rozwijania może wymagać od nas cierpliwości — najbardziej oporne kanie potrzebują całej nocy.

Co warto wiedzieć o kani?

Wspomnieliśmy już jak wykorzystać kapelusze. Nóżki — jeżeli tylko nie wykazują oznak zepsucia — świetnie nadają się do sosów, potrawek, a nawet bulionów czy zup. Aromatyczny grzybowy wywar może być podstawą niejednego pysznego dania. Oczywiście do dania możemy wykorzystać całe okazy.

Choć namaczanie warzyw tak naprawdę powoduje, że pochłaniają wodę kosztem smaku, prawie całkowicie otwarty kapelusz kani warto zerwać. Sztuczka, którą proponujemy, będzie też stanowiła sposób weryfikacji, czy dobrze rozpoznaliśmy przysmak. Podobny do kani muchomor sromotnikowy z czasem nie zyska charakterystycznych plamek i pęknięć.

Na naszej stronie znajdziecie przepisy na dania z grzybami. Polecamy prostą i smaczną jajecznicę z boczniakami, a także pełen smaku bigos z dodatkiem skarbów lasu.

Kania jest pyszna
canva/Aleksandrs Samuilovs

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: smakizycia, beszamel.se