Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > 4 dodatki, dzięki którym duszone mięso szybciej stanie się miękkie. Wystarczy odrobina, by skrócić czas gotowania

4 dodatki, dzięki którym duszone mięso szybciej stanie się miękkie. Wystarczy odrobina, by skrócić czas gotowania

Wiemy, jak przyspieszyć mięknięcie mięsa
canva/manyakotic

Czy wiecie, jak przyspieszyć mięknięcie duszonego czy gotowanego mięsa? Są produkty, które dodane podczas obróbki kulinarnej, sprawią, że mięso ugotuje się szybciej, a jego konsystencja stanie się więcej niż zadowalająca. I co warto dodać - te produkty z pewnością macie w kuchennych zapasach i nie zrujnują waszego budżetu.

Marzy wam się pyszne, mięciutkie mięso, np. w postaci gulaszu, lecz nie macie czasu na długie gotowanie? Cztery produkty znacznie skrócą czas obróbki termicznej, a dania zachwycą delikatnością. Nie tylko więc będziecie mieć szybciej obiad, ale też zaoszczędzicie gaz czy energię.

Wiemy, jak przyspieszyć mięknięcie mięsa

Podstawowym sposobem na uzyskanie miękkiego mięsa jest odpowiednio długie pieczenie, gotowanie lub duszenie. Na szczęście proces mięknięcia mięsa można skrócić dorzucając do garnka lub rondla odrobinę "magicznego" składnika.

Dolanie alkoholu skróci czas duszenia mięsa

Przyrządzanie mięs jest procesem czasochłonnym. Jednym z produktów, które są w stanie zmienić sytuację, jest spirytus. Już łyżka, wlana podczas gotowania, znakomicie zmiękczy rarytas, znacznie wpływając na skrócenie czasu obróbki termicznej.

Jeśli nie chcemy korzystać z tak mocnego alkoholu — czego obawiać się nie trzeba, bo i tak odparuje — możemy dodać trunki, które charakteryzuje niższa zawartość etanolu np. whisky, wódkę czy wino. Niektóre mogą dodatkowo urozmaicić smak potrawy.

Inne dodatki, które przyspieszają mięknięcie mięsa

Zamiast alkoholu do duszonego mięsa można dodać łyżkę octu. Najlepiej sprawdzi się winny lub balsamiczny. Dodatkowo ocet wzbogaci smak, a jeśli dodamy go też do marynaty — gotowanie będzie jeszcze krótsze.

Do garnka z gotującym się lub duszonym mięsem można też wsypać szczyptę, a nawet łyżeczkę cukru. Ten pospolity produkt znacząco przyspiesza mięknięcie mięsa, a przy tym nie jest wyczuwalny w potrawie.

Ostatnim sposobem na przyspieszenie mięknięcie mięsa, jest wsypanie sody oczyszczonej. Wystarczy dodać pół łyżeczki do przeciętnej porcji mięsa i dalej gotować potrawę. Mięso wyjdzie delikatne i pełne smaku, a my oszczędzimy sporo czasu i energii.

Na naszej stronie znajdziecie przepisy na dania mięsne, które skradną serca waszych bliskich. Polecamy gulasz węgierski, który idealnie komponuje się z plackami ziemniaczanymi. Z pewnością też niejedną osobę skusi rozgrzewający rosół.

 Jak przyspieszyć mięknięcie mięsa - znamy sposoby
canva/arfo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: akademiasmaku, przyslijprzepis