Smakosze.pl Porady Jak przechowywać sernik po upieczeniu? Łatwo o błąd
canva/congerdesign, Pixabay

Jak przechowywać sernik po upieczeniu? Łatwo o błąd

17 kwietnia 2022

Sernik jest jednym z tych ciast, które nieodpowiednio przechowane mogą szybko się zepsuć. Wpadki można jednak łatwo uniknąć. Wystarczy umieścić deser w lodówce już po ostudzeniu, a jego smakiem cieszyć się będziemy jeszcze przez długi czas. Koniecznie tak zróbcie.

Sernik jest jednym ze specjałów, które wielu z nas przygotowało na tegoroczne święta wielkanocne. Ciasto to robione jest z produktów mlecznych, więc w cieple, łatwo może ulec zepsuciu . Warto wyjąć je z formy i schować do lodówki. Podpowiadamy jak to zrobić, by nie straciło smaku.

Sernik warto przechowywać w lodówce

Jeśli temperatura otoczenia nie jest wysoka, sernik może być trzymany poza lodówką. Lepiej jednak by nie spędził w takich warunkach więcej niż 48 godzin. Włożenie go do lodówki da nam dodatkowe dwa dni na zjedzenie smakołyku.

Serowe ciasto w chłodzie nie tylko świetnie się przechowuje, ale też dłużej pozostaje lekkie i świeże. Nie przejdzie smakiem innych dań, jeśli umieścimy je w szczelnym plastikowym pojemniku lub na talerzu starannie owiniętym folią spożywczą.

Oprócz prawidłowego zabezpieczenia wypieku, przed włożeniem go do chłodziarki należy go wystudzić. Ciepły sernik pod wpływem chłodu popęka i będzie się kruszył. Innym produktom trzymanym w lodówce lokalne zmiany temperatury również nie posłużą.

Sernik można także zamrozić

Dobrze zapakowane ciasto w zamrażalniku spędzić może nawet 3 miesiące. Dlatego też, jeśli nadmiar rarytasu jest przytłaczający, warto zapakować go właśnie tam. Zamrożone ciasto wystarczy przełożyć wieczorem do lodówki, a następnego dnia będzie idealne do jedzenia.

Po więcej informacji dotyczących sernika zapraszamy na naszą stronę. Ten artykuł zdradza sekret nieopadającej masy serowej . Z tego natomiast dowiecie się, dlaczego wasz wypiek nie wychodzi puszysty .

Sernik można podzielić na porcje i zamrozić
Sernik można podzielić na porcje i zamrozić

Źródło zdjęcia: canva/efired

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: conadeser, rodzice

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy