Jak długo żurek może stać w lodówce? Nie każdy ma świadomość
Wielkanocny stół jest zawsze obficie zastawiony, nie może jednak zabraknąć na nim tradycyjnego żurku. Często po świętach mamy jednak problem z nadmiarem jedzenia. Sprawdź, jak przechowywać żurek, aby zachował świeżość. Jak długo żurek może stać w lodówce?
Żurek to tradycyjne danie wielkanocne, które symbolizuje koniec postu. Żurek spożywany jest najczęściej na śniadanie w Wielką Niedzielę lub obiad w Lany Poniedziałek. Podajemy go zwykle z kiełbasą i jajkiem. Świetnym pomysłem na podanie zupy jest wlanie jej do specjalnych chlebków do żurku, danie wygląda wtedy bardzo świątecznie i apetycznie.
W Wielkanoc jednak jest tyle różnych dań, że często mamy później problem z nadmiarem jedzenia. Na szczęście żurek spokojnie można przechowywać w lodówce, można go również zawekować lub zamrozić, jednak są pewne warunki.
Jak długo żurek może stać w lodówce?
Żurek przechowuj w lodówce maksymalnie do 2-3 dni. Ostudzoną zupę przelej do słoika i zakręć. W ten sposób zaoszczędzisz miejsce w lodówce, a intensywny zapach żurku nie wydostanie się na zewnątrz i nie przejdzie na inne produkty i dania.
Wekowanie i mrożenie żurku, czyli alternatywne sposoby przechowywania
Żurek możesz również zawekować lub zamrozić, dzięki czemu znacznie przedłużysz jego zdatność do spożycia. Wekowany i mrożony żurek zachowa świeżość do dwóch miesięcy. Pamiętaj jednak, że żurek musi być czysty i bez żadnych dodatków, jak ziemniaki, kiełbasa, jajka.
Jeśli chcesz pasteryzować zupę, wyparz najpierw słoiki, następnie wlej gorącą zupę, zakręć i wekuj do góry dnem w dużym garnku z wrzącą wodą, która sięga 3/4 wysokości słoików. Pasteryzacja powinna trwać 20 minut, po tym czasie odstaw żurek w chłodne i suche miejsce.
Jeśli natomiast chcesz zamrozić zupę, przelej ją np. do specjalnych woreczków lub pojemników do mrożenia, nigdy nie wstawiaj szklanego słoika do zamrażalki, ponieważ pęknie. Mrożony żurek, podobnie jak wekowany, nie może zawierać dodatków, które mogą się zepsuć.
Źródło zdjęcia: canva/Dar1930 Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Jak długo można przechowywać jajka na twardo? Mało kto zdaje sobie sprawę
Jak przygotować galaretkę drobiową bez żelatyny? Wystarczy pamiętać o 1 składniku
Źródło: onet.pl