Smakosze.pl
Niezwykły przepis na herbatę z forsycji

canva/Bulgac

Niezwykły przepis na herbatę z forsycji. Sezon na nią właśnie trwa

17 Kwietnia 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Herbaty ziołowe mają wiele cennych właściwości. Wczesną wiosną w wielu miejscach kwitnie forsycja. Wielu z nas nie zdaje sobie sprawy, że jej młode pędy nie tylko są jadalne, ale też pełne istotnych dla zdrowia składników odżywczych. Znajdźcie czas, by zebrać trochę świeżych gałązek forsycji i przygotujcie z niej pyszną herbatę. Będziecie zachwyceni.

Herbata z forsycji jest nietypową propozycją, która zwłaszcza teraz, gdy roślina kwitnie, jest dosłownie na wyciągnięcie ręki. Wyjątkowy napar zawiera szereg istotnych dla naszego organizmu składników odżywczych. Warto nazbierać trochę tej cennej rośliny podczas spaceru i przyrządzić ten ziołowy specjał. Spróbujecie?

Sałatka jarzynowa

Przepis na placki z sałatki jarzynowej. Idealny sposób na wykorzystanie resztek po Wielkanocy

CZYTAJ DALEJ

Zalety herbaty z forsycji

Kwiaty, owoce, a nawet kora forsycji stanowią wartościowy surowiec zielarski. Jej młode łodygi są w całości jadalne i mają pyszny lukrecjowy smak. Jednak to w pięknych żółtych kwiatach — które bywają jednak nieco gorzkie — kryje się najwięcej dobra.

Ta część rośliny zawiera znaczną dawkę rutyny — substancji, która wspomaga odporność organizmu i wzmacnia go podczas walki z przeziębieniem. Związek ten poprawia także kondycję skóry naczynkowej i żył.

Ponadto herbata z forsycji wykazuje działanie uspokajające, moczopędne i rozkurczowe. Pomoże więc w sytuacji napięcia czy przeciążenia. Udowodniono też, że jej spożywanie ma dobry wpływ na wątrobę oraz wspiera profilaktykę miażdżycy.

Napar ma nienachalny smak, który z pewnością dostarczy wam przyjemnych doznań. Jego przygotowanie jest równie proste, jak sporządzenie naparu z kopru włoskiego czy liści laurowych i goździków. Warto spróbować.

Przepis na wyborną herbatę z forsycji

Składniki:

  • 3-4 gałązki forsycji o długości 15 cm

  • 250 ml gorącej wody

Przygotowanie:

Gałązki rośliny myjemy, tniemy na 3-4 cm odcinki i wrzucamy do garnuszka. Wodę zagotowujemy, zalewamy nią przygotowaną forsycję i gotujemy przez 4 minuty. Napar przelewamy do szklanki, przykrywamy spodeczkiem i studzimy. Smacznego.

Napar z forsycji wzmocni odporność

Napar z forsycji wzmocni odporność

Źródło zdjęcia: canva/TinaFields

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: zdrowie.claudia, kuchnia.wp

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Dżem z cukinii i cytryn - prosty przepis

Przepisy

Dżem z cukinii i cytryn - niezwykły przepis na dodatek do placków i naleśników

Czytaj więcej >
Wachowicz pokazała przepis na rosół

Przepisy

Wachowicz pokazała przepis na rosół. Dodaje do niego pewien owoc

Czytaj więcej >
Zupa z cukinii - przepis na tani obiad

Przepisy

Doskonała zupa z cukinii. Prosty przepis na tani i pyszny obiad

Czytaj więcej >
pieczywo czosnkowe

Przepisy

Pieczywo czosnkowe jak z Pizza Hut. Popularny przysmak za grosze

Czytaj więcej >

Przepisy

Wyborne ogórki w słodko - kwaśnej zalewie. Najlepszy, niezapomniany smak

Czytaj więcej >
Domowe wafle do lodów - prosty patent

Przepisy

Prosty patent na domowe wafle do lodów. Maślany smak zachwyci nie tylko dzieci

Czytaj więcej >