Co zrobić żeby sernik nie opadł i był puszysty?
Idealnie puszysty i delikatny sernik, który rozpływa się w ustach, jest ideałem, do którego dąży każdy cukiernik. Aby mieć pewność, że ciasto nie opadnie, należy zastosować się do kilku zasad, które opisujemy poniżej. Bardzo ważna jest kąpiel wodna, dzięki której podczas pieczenia ciasto jest równomiernie nagrzewane i zmniejsza się ryzyko opadania.
Nic nie równa się sernikowi przygotowanemu w domu własnymi rękoma. Oczywiście można kupić gotowe ciasto w cukierni czy sklepie, jednak jego smak i jakość nie będzie tak dobra - w końcu własne ciasto zawiera tylko te składniki, które miały się w nim znaleźć.
Dużym mankamentem sernika jest jego stosunkowo duża trudność w przygotowaniu. Aby osiągnąć pełen sukces, trzeba pamiętać o kilku aspektach, bez których ciasto opada, jest suche, pęka bądź nie jest puszyste. Na szczęście zebraliśmy podpowiedzi, które pozwolą cieszyć się idealnym wypiekiem za każdym razem.
Sernik piecz w kąpieli wodnej
Metoda ta jest bardzo prosta. Do jednego szczelnego naczynia wlewa się wodę, a do drugiego surowe ciasto. Poziom wody dostosowuje się do wysokości ciasta. Tak sporządzony zestaw wkłada się do piekarnika i piecze tak, jak klasyczny sernik.
Para wodna z gotującej się wody uchroni wierzch od pękania, a także należycie nawilży całe ciasto. Bariera wody zapewnia także ochronę przed przypaleniem, gdyż temperatura bezpośrednio przy cieście nie przekracza 100 stopni Celsjusza.
Sernik opada? Zostaw go w piekarniku
Opadające ciasto zawsze jest przykrym widokiem, bo ile w smaku jest doskonałe, tak nie prezentuje się zbyt ładnie. Jeśli często zdarza ci się obserwować taki efekt, po wyłączeniu piekarnika nie wyjmuj formy z wyrośniętym ciastem przez około 30 minut. Powolnie spadająca temperatura nie wywoła szoku termicznego.
W przypadku przyrumienionego sernika i ryzyka, że do przypalenia pozostało jedynie kilka minut, nie panikuj. Uchyl drzwiczki pieca, a temperatura powoli się wyrówna i sernik przestanie się piec, lecz przy okazji nic się nie przypali.
Wyjmij składniki z lodówki
Jednym z największych błędów jest mieszanie ciasta z produktów, które nie osiągnęły jeszcze temperatury pokojowej. Zanim weźmiesz się do pracy, każdy z nich powinien przynajmniej przez 30 minut poleżeć na blacie kuchennym. Umieszczaj je w misce dopiero wtedy, gdy każde z nich jest już ciepłe.
Zbyt zimny ser czy jajka powodują, że masa ociepla się w bardzo nieregularny sposób. W efekcie niektóre fragmenty mogą wyrosnąć, jednocześnie inne pozostać opadnięte. Taki scenariusz to prosta droga do pęknięć czy opadania.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się co zrobić, aby móc przedłużyć świeżość ciasta. Ten tekst wyjawia prosty przepis na domową kutię.
Źródło zdjęcia: canva/Violet711, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: winiary; garneczki